Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Baest: koetshuis annex dienstwoning in Oost West en Middelbeers

Kasteel Buitenplaats

Dr. J. v.d. Mortellaan 9
5091JJ Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Buitenplaats Baest: koetshuis annex dienstwoning

Omschrijving KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING. Rode bakstenen witgekalkt koetshuis annex dienstwoning uit de 19de eeuw, gesitueerd aan de oprit ten westen van het huis. Het op een rechthoekige grondslag opgetrokken ensemble bestaat uit een middenstuk met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak met aan weerszijden een kleine torenachtige vleugel, eveneens onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Alszodanig is deze opzet identiek aan het tuinhuis. Het koetshuis werd in de jaren 1931 en 1932 tot enkele dienstwoningen verbouwd. Centraal aan de oprit(oost-)zijde van het middenstuk drie 6-ruitsvensters met luiken met aan weerszijden een getoogde dubbele deur. De vleugels vertonen aan deze zijde een halfronde toegangsdeur met erboven een ijzeren 4-ruitsvenster met halfrond bovenlicht met spaakroeden. Rechtergevel: Oorspronkelijke bevonden zich hier twee 4-ruitsvensters met halfrond bovenlicht met spaakroeden. Het linker venster is dichtgezet. Op de verdieping centraal een venster als aan de voorzijde van de vleugels. In de linkergevel bevinden zicht beganegronds wel twee vensters, identiek aan het vernster in de rechter gevel. Op de verdieping een oeil de boeuf met spaakroeden. Aan de achterzijde een rechthoekige aanbouw die uit de tijd van de verbouwing in 1931 1n 1932 dateert. Waardering Het KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING is van algemeen cultuurhistorisch belang - vanwege de gaafheid en oorspronkelijkheid van vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de ouderdom; - als functioneel en karakteristiek onderdeel van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511515
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Baest: koetshuis annex dienstwoning in Oost West en Middelbeers

Buitenplaats Baest: voormalige tuinmanswoning

Dr. J. v.d. Mortellaan 7
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving VOORMALIGE TUINMANSWONING (toponiem: 'Nol en Pietje'). Witgekalkte rode bakstenen 19de-eeuwse tuinmanswoning op rechthoekige ..

Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Eikenhoef"

Dr. J. v.d. Mortellaan 5
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving BOERDERIJ/VOORMALIGE PACHTERSWONING, GENAAMD EIKEHOEF ("BOEREKAMER"), MET BIJGEBOUW. Witgekalkte roodbakstenen pachterswoning..

Buitenplaats Baesterhoef: grote dienstwoning, genaamd baesterhoef

Dr. J. v.d. Mortellaan 11
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving GROTE DIENSTWONING GENAAMD BAESTERHOEF. In oorsprong 16de-eeuwse of oudere dienstwoning, oorspronkelijk tiendschuur, en na di..

Buitenplaats Baest: schuur

Dr. J. v.d. Mortellaan 11
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving SCHUUR. In horizontale delen opgetrokken 18de-eeuwse houten veldschuur op rechthoekige grondslag onder rieten schilddak met vo..

Buitenplaats Baest: erfmuur

Dr. J. v.d. Mortellaan 11
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving ERFMUUR. Ten noorden van het hoofdhuis gesitueerde 19de-eeuwse korte witgeschilderde rode bakstenen erfmuur, doorbroken door e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Baest: koetshuis annex dienstwoning in Oost West en Middelbeers