Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spijkerbosch: koetshuis in Olst

Kasteel Buitenplaats

Spijkerbospad 7 A
8121DC Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong) midden 19e eeuw (gewijzigd)


Beschrijving van Spijkerbosch: koetshuis

Omschrijving Aan de rechterzijde van het huis ligt het voormalige KOETSHUIS dat oorspronkelijk dateert uit de 17de eeuw. Van deze tijd dagtekenen de Bentheimer hoekblokken rond de ingangspartijen. In het midden van de 19de eeuw is het ingekort aan de noordkant en kreeg het een afwerking in eclectische trant, zoals het hoofdgebouw. De indeling was als volgt: het rechterdeel was bestemd als woning voor de koetsier, in het midden de ruimte voor de rijtuigen en links de veestalling met paardenboxen. Het is een gepleisterd pand onder omlopend, met grijze pannen gedekt schilddak. De gevel wordt door gebosseerde pilasters geleed, afgesloten door een lijst met triglyphen en heeft links en rechts getoogde koetsdeuren, in het midden twee schuifvensters. Gesloten zijgevels. In het interieur dat in de jaren dertig van de 20ste eeuw is verbouwd zijn in de linkerzijgevel drie tegeltableaus ingemetseld van een man met paard. Waardering Het voormalig KOETSHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Spijkerbosch, is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - als type; - als functioneel en visueel belangrijk onderdeel van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511497
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spijkerbosch: koetshuis in Olst

Spijkerbosch: hoofdgebouw

Spijkerbospad 7
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving HOOFDGEBOUW Spijkerbosch. In oorsprong vroeg 17de-eeuws huis dat in 1659 met het rechterdeel is uitgebreid en het midden van ..

Spijkerbosch: historische tuin- en parkaanleg

Spijkerbospad 7
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot het Spijkerbosch. Deze aanleg bestaat uit een aantal 18de-eeuwse elementen (lane..

Boerderijtje in nabijheid van huis 'Groot Hoenlo'

Molenweg 4
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
In nabijheid van huis "Groot Hoenlo" gelegen boerderijtje. Afgewolfd dak met riet gedekt. Aan de voorgevel jaartalanker 1784. Schuifvensters..

Willibrordus

Boskamp 25
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Driebeukige kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met leien gedekt (Maasdekking) zadeldak. De nok en de h..

Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze hollandse pannen gedekt zadel- en schilddak

Boskamp 23
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadel- en schild..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)