Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spijkerbosch: historische tuin- en parkaanleg in Olst

Tuin Park Landgoed

Spijkerbospad 7
8121DC Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Spijkerbosch: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot het Spijkerbosch. Deze aanleg bestaat uit een aantal 18de-eeuwse elementen (lanen, plaats van de moestuin) en een vroeg 19de-eeuws landschapspark dat daaromheen is gelegd met het huis als middelpunt. De lanen zijn met eiken en beuken beplant. De wandelbossen die door weilanden worden onderbroken kennen een beplanting van gemengd loofhout met restanten van naaldhout. Een rechte oprijlaan met dubbele laanbeplanting aan weerskanten voert aan op het huis. Deze zet zich met een bajonetvormig verloop voort met een enkele laanbeplanting aan beide zijden langs het huis tot aan de Ketelgatstraat. Voor het huis loopt een kleine rechte laan die haaks staat op de oprijlaan. Aan weerszijden liggen open weiden waarover vanuit het huis zichtlijnen op de weg en afsluitende bomenrijen zijn. Het huis en koetshuis liggen op een 'schiereiland' in een grillige waterpartij, de vergraven 17de-eeuwse gracht. De vijver heeft een uitloper naar de achter het huis liggende moestuin. Hier stond een pomp om de tuin van water te voorzien. Het verder van het huis liggende terrein bestaat uit een afwisseling van weiden en wandelbos, waaromheen een wandeling met laanbeplanting loopt. In het wandelbos een tweetal gegraven vijvers. Aan de oostkant van het terrein restanten van een rabattenbos met eikenhakhout voor de leerlooierijen. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats Spijkerbosch, is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de combinatie van 18de-eeuwse lanen en een vroeg 19de-eeuwse landschappelijke aanleg; - wegens de zichten die van en naar het huis lopen; - wegens de combinatie van sier (vijvers en wandelbos) met nut (weilanden en productiebos); - wegens de relatie met het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511496
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spijkerbosch: historische tuin- en parkaanleg in Olst

Spijkerbosch: koetshuis

Spijkerbospad 7A
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Aan de rechterzijde van het huis ligt het voormalige KOETSHUIS dat oorspronkelijk dateert uit de 17de eeuw. Van deze tijd da..

Spijkerbosch: hoofdgebouw

Spijkerbospad 7
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving HOOFDGEBOUW Spijkerbosch. In oorsprong vroeg 17de-eeuws huis dat in 1659 met het rechterdeel is uitgebreid en het midden van ..

Boerderijtje in nabijheid van huis 'Groot Hoenlo'

Molenweg 4
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
In nabijheid van huis "Groot Hoenlo" gelegen boerderijtje. Afgewolfd dak met riet gedekt. Aan de voorgevel jaartalanker 1784. Schuifvensters..

Willibrordus

Boskamp 25
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Driebeukige kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met leien gedekt (Maasdekking) zadeldak. De nok en de h..

Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze hollandse pannen gedekt zadel- en schilddak

Boskamp 23
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadel- en schild..

Kaart & Routeplanner