Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spijkerbosch: hoofdgebouw in Olst

Kasteel Buitenplaats

Spijkerbospad 7
8121DC Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: vroeg 17e eeuw (oorsprong) 1659 (uitbr.) midden 19e eeuw (gewijzigd)


Beschrijving van Spijkerbosch: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW Spijkerbosch. In oorsprong vroeg 17de-eeuws huis dat in 1659 met het rechterdeel is uitgebreid en het midden van de 19de eeuw zijn huidige uitmonstering heeft gekregen. Rechthoekig, gepleisterd huis van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een omlopend, met grijze pannen gedekt schilddak. Rechts van de hoofdmassa is een uitbreiding van een bouwlaag. Het gebouw is aan de linkerzijde onderkelderd. In het dak zijn dakkapellen geplaatst, verder grote hoekschoorstenen en een centrale dakkapel die als een klokkentorentje fungeert. Het torentje zelf is afgebroken. Spijkerbosch heeft een symmetrisch ingedeelde voorgevel. De entreepartij is van hardsteen met in het fries de datum 1659. Boven de entree een sierstuk met cartouche en fronton, in het dakvlak een wijzerplaat met rolwerk omgeven, alles midden 19de eeuw. Pilastergevel met Ionische kapitelen; geprofileerde vensteromlijstingen, in het midden van de 19de eeuw bij een verbouwing aangebracht. De linkerzijgevel telt vier travee├źn met vensters als voor. De aanbouwen ter rechter zijde en aan de achtergevel dagtekenen uit de jaren dertig van de 20ste eeuw. Aan de achtergevel op de verdieping een luik met hijsinstallatie om de wasmanden naar buiten te hijsen. In het interieur een hal waarin de trap naar boven en een gang naar achteren, met marmeren platen belegd. Het linkerdeel heeft vroeg 17de-eeuwse kelders met ribloze kruisgewelven. Op de gang van de verdieping een enkelvoudige balklaag met consoles en sleutelstukken, XVII. Van de 17de eeuw resteert een aantal omtimmerde deuren en het ongelijke niveau tussen het linker en rechter gedeelte. Op de begane grond een aantal salons en een keuken. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers. De meeste schouwen en plafonds, alsmede het trappenhuis zijn van de midden 19de-eeuwse verbouwing. De zolderkamers dagtekenen van de verbouwing uit de jaren dertig van de 20ste eeuw. Waardering Het HOOFDGEBOUW 'Spijkerbosch', behorend tot de historische buitenplaats Het Spijkerbosch, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de zichtbaar overgebleven onderdelen uit de 17de eeuw; - als goed voorbeeld van een in eclectische trant gewijzigd huis met handhaving van oudere elementen; - als middelpunt van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511494
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spijkerbosch: hoofdgebouw in Olst

Spijkerbosch: koetshuis

Spijkerbospad 7A
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Aan de rechterzijde van het huis ligt het voormalige KOETSHUIS dat oorspronkelijk dateert uit de 17de eeuw. Van deze tijd da..

Spijkerbosch: historische tuin- en parkaanleg

Spijkerbospad 7
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot het Spijkerbosch. Deze aanleg bestaat uit een aantal 18de-eeuwse elementen (lane..

Boerderijtje in nabijheid van huis 'Groot Hoenlo'

Molenweg 4
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
In nabijheid van huis "Groot Hoenlo" gelegen boerderijtje. Afgewolfd dak met riet gedekt. Aan de voorgevel jaartalanker 1784. Schuifvensters..

Willibrordus

Boskamp 25
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Driebeukige kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met leien gedekt (Maasdekking) zadeldak. De nok en de h..

Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze hollandse pannen gedekt zadel- en schilddak

Boskamp 23
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadel- en schild..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)