Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boortoren 16 in Hengelo

Nijverheid Industrie

Bij Rougoorweg toren
7550AA Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Boortoren 16

Inleiding BOORTOREN voor het omhoog pompen van water uit de zoutlagen, die de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie na het verkrijgen van de boorconcessie in 1933 in het zoutwinningsgebied bij Hengelo plaatste. Inmiddels zijn de meeste boortorens vervangen door lage pompgebouwtjes. De toren is identiek aan de torens Mensinkweg (nr. 44) en Boekeloseweg (nr. 27). De ligging van de torens nrs, 27, 16 en 44 op het terrein van de zoutfabriek legt een directe relatie met de verwerking van het zout. Omschrijving Geteerde houten toren (nr. 16), die zich naar boven verjongt onder een getoogd dakje. De toren is samengesteld uit een houten gebintwerk, geplaatst op betonnen poeren en bekleed met staande houten delen. De vloer is met oorspronkelijke klinkers bestraat. In de toren rechtgesloten houten vensters met roedenverdeling. Waardering De zouttoren is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de betekenis van de zoutwinning voor de sociaal-economische geschiedenis van Hengelo en omgeving - de bijzondere typologie van de toren - de beeldbepalende ligging van de toren in het landschap - de redelijk hoge mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511486
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boortoren 16 in Hengelo

Boortoren 44

Rougoorweg 16
Hengelo
Inleiding BOORTOREN voor het omhoog pompen van water ui de zoutlagen, die de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie na het verkrijgen van de..

Boortoren 27

Mensinkweg 44
Hengelo
Omschrijving Geteerde houten toren (nr. 27), die zich naar boven verjongt onder een getoogd dakje. De toren is samengesteld uit een houten..

Brug bij schutsluis Hengelo

Twekkelerweg 315
Hengelo
Omschrijving De wit geschilderde vaste betonnen BRUG over het pompkanaal bevindt zich tegen de oostgevel van het gemaal. De brug bestaat ui..

Dieselgemaal bij schutsluis Hengelo

Twekkelerweg 315
Hengelo
Omschrijving Wit geschilderd betonnen DIESELGEMAAL op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak dat met rode Hollandse pannen is ..

Transformatorgebouw bij schutsluis Hengelo

Twekkelerweg 315
Hengelo
Omschrijving Het kleine TRANSFOMATORGEBOUW is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode Hollandse pannen. De ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boortoren 16 in Hengelo

Foto's (1)