Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het kop-romp type, bestaande uit voorhuis met breder bedrijfsgedeelte, met voorgevel aan doorgaande weg naar Twekkel in Hengelo

Boerderij

Twekkelerweg 347
7554SC Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1921-1924
Architect: B.J. Naafs


Beschrijving van Boerderij van het kop-romp type, bestaande uit voorhuis met breder bedrijfsgedeelte, met voorgevel aan doorgaande weg naar Twekkel

Inleiding BOERDERIJ VAN HET KOP-ROMP TYPE, bestaande uit voorhuis met breder bedrijfsgedeelte, met voorgevel aan doorgaande weg naar Twekkel. Het voorhuis werd in 1921 gebouwd, de schuur in 1924. Beide werden door de architect B.J. Naafs ontworpen in opdracht van de weduwe H. Reef. In de linkergevel van voorhuis en bedrijfsgedeelte zijn wijzigingen aangebracht. De kleine schuurtjes op het erf van de boerderij zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Het voorhuis van de boerderij is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken onder een mansardedak met antracietgrijze Muldenpannen en een goot op klampen. Het bedrijfsgedeelte onder een zadeldak met Muldenpannen. In de gevels zijn de aanzet- en sluitstenen van de segmentbogen boven de vensteropeningen witgepleisterd. De bogen zijn gedeeltelijk in gele verblendsteen uitgevoerd, de gevel is voorzien van sierbanden van gele verblendsteen. Langs de dakranden in de geveltoppen zijn windveren aangebracht en de zijgevels van het huis zijn voorzien van gootlijsten op klampen. Centraal in de symmetrische voorgevel (W) bevindt zich een deur met een negenruits venster en achtruits bovenlicht. Op de begane grond van het huis zijn tweeruits vensters met achtruits bovenlichten geplaatst en in de geveltop drie tweeruits vensters met vierruits bovenlichten. De waterdorpel van de vensters is doorgetrokken. In de rechter zijgevel (Z) eenzelfde deur als in de voorgevel en een dubbele deur met glas en twaalfruits bovenlicht. In het rechterdeel van het huis zijn twee kamers met betegelde wanden en ingebouwde kasten bewaard gebleven. De voorgevel van het bedrijfsgedeelte is voorzien van een deur met achtruits bovenlicht aan beide zijden van het huis en een halfrond venster in de top. De rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte is geleed door twaalfruits vensters met stalen kozijnen en een dubbele rechtgesloten houten deur. Naast die deur zijn in de linker zijgevel (N) negenruits vensters en staldeuren geplaatst. In de achtergevel (O) twee baanders onder korfbogen in verschillende hoogten en een staldeur, negenruits, twaalfruits en een rond venster. Waardering De boerderij van het kop-romp type is van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de bijzondere typologie van de boerderij - de detaillering in verschillende kleuren baksteen - de beeldbepalende ligging aan de Twekkelerweg - de gaafheid van het exterieur en de bewaard gebleven interieuronderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511485
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het kop-romp type, bestaande uit voorhuis met breder bedrijfsgedeelte, met voorgevel aan doorgaande weg naar Twekkel in Hengelo

De Haimer

Haimersweg 225
Enschede
Vakwerkschuur, waarin de Doopsgezinde in de 17e eeuw in het geheim godsdienstoefeningen hielden. De wanden geheel met planken gedicht. Staan..

Boortoren 44

Rougoorweg 16
Hengelo
Inleiding BOORTOREN voor het omhoog pompen van water ui de zoutlagen, die de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie na het verkrijgen van de..

Houten badhuisje met een op plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving

Burgemeester Stroinkstraat 395
Enschede
Inleiding Houten BADHUISJE met een op plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving dat in 1922 in opdracht van de textielfabrikant H.W..

Sluiswachterswoningen bij schutsluis Hengelo

Twekkelerweg 315
Hengelo
Omschrijving De SLUISMEESTERSWONING en de twee SLUISWACHTERSWONINGEN vormen een langgerekt witgepleisterd bouwblok dat over één bouwlaag ..

Dieselgemaal bij schutsluis Hengelo

Twekkelerweg 315
Hengelo
Omschrijving Wit geschilderd betonnen DIESELGEMAAL op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak dat met rode Hollandse pannen is ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)