Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boortoren 44 in Hengelo

Nijverheid Industrie

Rougoorweg 16 toren
7550AA Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Boortoren 44

Inleiding BOORTOREN voor het omhoog pompen van water ui de zoutlagen, die de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie na het verkrijgen van de boorconcessie in 1933 in het zoutwinningsgebied bij Hengelo plaatste. Inmiddels zijn de meeste boortorens vervangen door lage pompgebouwtjes. De toren is identiek aan de torens Boekeloseweg (nr. 27) en Rougoorweg (nr. 16). De ligging van de torens nr. 27, 16 en 44 op het terrein van de zoutfabriek legt een directe relatie met de verwerking van het zout. Omschrijving Geteerde houten toren (nr 44) die zich naar boven verjongt onder een getoogd dakje. De toren is samengesteld uit een houten gebintwerk, geplaatst op betonnen poeren en bekleed met staande houten delen. De vloer is met oorspronkelijke klinkers bestraat. In de toren rechtgesloten houten vensters met roedenverdeling. Waardering De zouttoren is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de betekenis van de zoutwinning voor de sociaal-economische geschiedenis van Hengelo en omgeving - de bijzondere typologie van de toren - de beeldbepalende ligging van de toren in het landschap - de redelijk hoge mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511483
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boortoren 44 in Hengelo

Boortoren 16

Bij Rougoorweg
Hengelo
Inleiding BOORTOREN voor het omhoog pompen van water uit de zoutlagen, die de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie na het verkrijgen van ..

Dieselgemaal bij schutsluis Hengelo

Twekkelerweg 315
Hengelo
Omschrijving Wit geschilderd betonnen DIESELGEMAAL op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak dat met rode Hollandse pannen is ..

Brug bij schutsluis Hengelo

Twekkelerweg 315
Hengelo
Omschrijving De wit geschilderde vaste betonnen BRUG over het pompkanaal bevindt zich tegen de oostgevel van het gemaal. De brug bestaat ui..

Sluiswachterswoningen bij schutsluis Hengelo

Twekkelerweg 315
Hengelo
Omschrijving De SLUISMEESTERSWONING en de twee SLUISWACHTERSWONINGEN vormen een langgerekt witgepleisterd bouwblok dat over één bouwlaag ..

Schutsluis Hengelo

Twekkelerweg 315
Hengelo
Omschrijving Rechthoekige SLUISKOLK van 140 meter lang en 12 meter breed die bestaat uit een betonnen vloer en wanden met gemetselde randen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boortoren 44 in Hengelo

Foto's (2)