Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Witveld in Hengelo

Boerderij

Altenavoetpad 21
7554PW Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Boerderij Witveld

Inleiding BOERDERIJ "'t Witveld" behorend bij het landgoed Twickel. In 1871 gebouwd. Omschrijving Boerderij van het hallehuistype met bovenkamer. De boerderij heeft een afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen en aan de woonhuiszijde (O) een beschoten geveltop, afgezet met windveren. De bovenkamer wordt gedekt met een pannen zadeldak dat aan één zijde lager is aangezet. De bakstenen gevels zijn geplaatst op een rondlopend zandstenen plint. In de voorgevel van de boerderij en in de zijgevel (N) van de bovenkamer zijn vierruits vensters met een tienruits bovenlicht geplaatst bovendien twee deuren met bovenlichten. De vensters hebben zandstenen onderdorpels en zijn met luiken behangen. In de symmetrisch geleede achtergevel een baander onder een rondboog met aanzet- en sluitsteen, waarin datum "1871". De zandstenen plint is als schampsteen in de deuropening doorgezet. Verder in de gevel twee ijzeren rondboogvensters en twee staldeuren onder korfboog. In de zijgevels kleine ijzeren stalramen, mestdeurtjes en ter plaatse van het woonhuis twaalfruits vensters. Het gebintwerk is nog geheel in tact. Waardering Boerderij met bovenkamer van cultuur- en architectuurhistorisch belang: -vanwege de karakteristiek Twentse verschijningsvorm van boerderij met bovenkamer - als onderdeel van het landgoed Twickel - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511482
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Witveld in Hengelo

Schuur Wolfkate

Wolfkaterweg 36
Hengelo
Onderdeel 3 Omschrijving Vrijstaande SCHUUR (1861) als onderdeel van het boerderijcomplex 'Erve Wolfkate' met rechthoekige plattegrond bes..

Waterput en haal Wolfkate

Wolfkaterweg 36
Hengelo
Onderdeel 4 Omschrijving WATERPUT met HAAL als onderdeel van het boerderijcomplex 'erve Wolfkate'. Onder het maaiveld betreft het waarschi..

Eenvoudige dienstwoning

Stepelerveldweg 54
Haaksbergen
Omschrijving Eenvoudige DIENSTWONING opgetrokken in roodbruine baksteen over één bouwlaag op een rechthoekige (nagenoeg vierkante) platte..

Boerderij Wolfkate

Wolfkaterweg 36
Hengelo
Onderdeel 1 Omschrijving BOERDERIJ met ENDSKAMER en aangebouwde SCHUUR als onderdeel van het boerderijcomplex 'Erve Wolfkate' daterend uit..

Varkensschuur

Kolenbranderweg 50
Haaksbergen
Omschrijving VARKENSSCHUUR opgetrokken in bruinrode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met Hollandse pannen en win..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Witveld in Hengelo