Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren Stork in Hengelo

Nijverheid Industrie

Lansinkesweg 59
7553AE Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1917
Architect: A.G. Beltman


Beschrijving van Watertoren Stork

Inleiding Samen met de Bornse smid Meyling richtte de textielfabrikant C.T. Stork in 1859 de firma Stork, Meyling & Co. op, de eerste gespecialiseerde reparatiewerkplaats voor stoommachines in Twente. In 1865 trad Meyling uit de leiding van de fabriek. De zaken werden voortgezet onder de naam Gebr. Stork & Co. in het spoorwegknooppunt Hengelo, vlakbij het station van Hengelo en de Nederlandsche Katoenspinnerij. Op het terrein van de machinefabriek van de Fa. Stork staat in de noord-westhoek een WATERTOREN die in opdracht van de Fa. Stork in 1917 gebouwd werd. Aan de noord-zuid lopende fabrieksstraat staat een ketelhuis met de voorgevel naar het oosten gericht. De overige gevels gaan merendeels schuil achter nieuwbouw. De daarbij behorende schoorsteenpijp staat hier schuin achter (zuid-westelijk) en kwam in 1918 gereed. Deze twee objecten en de overige gebouwen op het terrein zijn voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving De WATERTOREN op vierkante grondslag is opgebouwd uit een witgepleisterd betonskelet met vullingen van machinale baksteen en vensters met stalen kozijnen. Het gebouw wordt bekroond door een betonnen bovenbouw met geprofileerde hoeklisenen. Aan elk der zijden een gebogen erker steunend op consoles en gedekt met een rondgaande geprofileerde kroonlijst met daarop een afgeknot schilddak. Aan de rechterzijde van de toren een aanbouw die voor bescherming van ondergeschikt belang is. Waardering Watertoren van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als vroeg voorbeeld van het construeren en bouwen in gewapend beton - vanwege de gaafheid - als onderdeel van een van de grootste en belangrijkste industriecomplexen van Twente, voortgekomen uit de ontwikkeling van de textielindustrie vanaf het midden van de 19e eeuw - als markant bouwwerk met een beeldbepalende waarde voor Hengelo - als onderdeel van een voor de stedenbouwkundige structuur van Hengelo belangrijk complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511480
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren (Hengelo Lansinkesweg)
Hengelo Watertoren 8745.JPG
Plaats Hengelo
Bouwjaar 1917
Hoogte onbekend
Inhoud onbekend
Huidig gebruik brandweerkazerne (sinds 2000)
Monumentnummer 511480

De watertoren aan de Lansinkesweg in de Nederlandse stad Hengelo is gebouwd in 1917. De toren is in 1998 aangewezen als rijksmonument, hetgeen in 1999 is toegewezen. In 2000 is van de watertoren en het aangrenzende fabrieksgebouw een brandweerkazerne gemaakt.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Watertoren Stork in Hengelo

Toegangspoort

C.T. Storkstraat 6
Hengelo
Inleiding TOEGANGSPOORT die is opgenomen in tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 18..

Woonhuis met kantoor

C.T. Storkstraat 8
Hengelo
Inleiding Het dubbele WOONHUIS MET KANTOOR werd in de periode 1911-1917 ontworpen door architect A.K. Beudt in een vormgeving die sterk ver..

Industrieschool Wilhelminaschool

Industriestraat 9
Hengelo
Inleiding Aan de Industriestraat, naast het fabriekscomplex van Stork, staat de "Wilhelminaschool". Deze school is als INDUSTRIESCHOOL voor..

europatunnel

spoorstraat 100
hengelo
Viaduct met keermuren.

Kleuterschool

C.T. Storkstraat 16
Hengelo
Omschrijving De voormalige KLEUTERSCHOOL is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een schi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren Stork in Hengelo

Foto's (2)