Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig tolhuis(?) in Hengelo

Gebouw

Enschedesestraat 394
7552CP Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Voormalig tolhuis(?)

Inleiding WOONHUIS in chaletstijl uit circa 1910, direkt gelegen aan de doorgaande weg van Hengelo naar Enschede. Waarschijnlijk is het pand gebouwd als tolhuis. Omschrijving Wit gepleisterd pand met een grijs geschilderde plint op een samengestelde plattegrond. Het afgewolfde zadeldak met overstek boven de twee bouwlagen tellende middentravee is met tuile du Nordpannen gedekt. Op beide nokeinden staan pironnen met daartussen een crête. Boven de westgevel heeft het dak een dakkapel onder een lessenaardak. De vierruits vensters hebben achtruits bovenlichten. De voorgevel (N) van de vooruitspringende middentravee heeft een driezijdige erker op de begane grond en vakwerk op de verdieping. In de zijgevels van dit bouwdeel bevindt zich een venster, op de verdieping bevindt zich een dubbel venster. De entree onder een luifel is in de linker travee van de voorgevel geplaatst, de rechter travee heeft een venster. De zijgevel (O) van de linker travee (één bouwlaag) heeft een venster en vakwerk onder de dakaanzet. In de zijgevel (W) van de rechtertravee een venster. De achtergevel (Z) bestaat uit drie traveeën waarvan de middelste is voorzien van terrasdeuren, vakwerk en een driedubbel venster op de verdieping. De linker travee heeft een venster, de rechter een deur en een kleiner venster. Waardering Pand met architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde vanwege: - de bouwstijl (chaletstijl) - de gaafheid - de beeldbepalende ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511479
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig tolhuis(?) in Hengelo

Boerderij met vakwerk in achter- en zijgevels

Morshoekweg 15
Hengelo
Boerderij met vakwerk in achter- en zijgevels; houten geveltoppen. Houten schuurtje.

Zwerfkei op grens tussen Twekkeler- en Groot Drienermarke

Zwerfkei op grens
Enschede
Zwerfkei op grens Twekkelermarke en Drienermarke.

Villa "De herrezen jager"

Enschedesestraat 300
Hengelo
Inleiding VILLA "De herrezen jager", gebouwd in 1920/1921 door W.M. Dudok in opdracht van de familie Willink. Het huis is ontworpen in de s..

Dienstwoning met werkplaats

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving DIENSTWONING MET WERKPLAATS. Het rechthoekige, verdiepingloze gebouw waarin rechts de werkplaatst en links de dienstwoning,is ..

Kolenschuur

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving Rechthoekige, gepotdekselde KOLENSCHUUR onder een pannen gedekt zadeldak. Waardering Kolenschuur heeft architectuurhistorisc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig tolhuis(?) in Hengelo

Foto's (1)