Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa "De herrezen jager" in Hengelo

Woonhuis

Enschedesestraat 300
7552CN Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1920-1921
Architect: Willem Dudok


Beschrijving van Villa "De herrezen jager"

Inleiding VILLA "De herrezen jager", gebouwd in 1920/1921 door W.M. Dudok in opdracht van de familie Willink. Het huis is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School en ligt aan de doorgaande weg tussen Hengelo en Enschede. Omschrijving VILLA op een samengestelde plattegrond, over één en twee bouwlagen opgetrokken in gele baksteen onder rieten schilddaken met keramische nokvorsten. Het dak heeft boven de west- en zuidgevel smalle langgerekte dakkapellen onder lessenaardaken. In de gevels gemetselde sierbanden en rollagen. De hoofdmassa is evenwijdig aan de weg geplaatst en heeft op de begane grond en de verdieping vensterstroken met een horizontale roedenverdeling. Dwars hierop een lagere aanbouw met beschoten voorgevel. Hierin bevindt zich de entree in een portiek. Voor dit bouwvolume staat rechts van de entree een lager geplaatst bouwdeel met een om de hoek lopende vensterpartij met vertikale roedenverdeling. Tegen de linker zijgevel (O) een verlaagde aanbouw onder een zadeldak en met een centraal geplaatste uitspringende schoorsteen en smalle vensters onder de dakaanzet. In de achtergevel (Z) op de begane grond terrasdeuren, geflankeerd door twee erkers met daarboven balkons in baksteen. Waardering Villa van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als voorbeeld van een vroeg ontwerp van Dudok die zijn ontwerpen toen nog inspireerde op de Amsterdamse School waarbij zijn karakteristieke manier om verschillende bouwvolumes samen te voegen echter al duidelijk wordt - vanwege de gaafheid - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Enschedesestraat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511478
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa "De herrezen jager" in Hengelo

Dienstwoning met werkplaats

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving DIENSTWONING MET WERKPLAATS. Het rechthoekige, verdiepingloze gebouw waarin rechts de werkplaatst en links de dienstwoning,is ..

Elektrisch gemaal

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving Rechthoekig GEBOUW VOOR ELEKTRISCH GEMAAL, bestaande uit twee bouwdelen; één hoog deel onder een rubberroid gedekt zadeldak ..

Trafohuisje

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving TRAFOHUISJE onder flauw hellend met rubberoid gedekt tentdak. De bakstenen gevels zijn geplaatst op een verticaal gemetselde p..

Kolenschuur

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving Rechthoekige, gepotdekselde KOLENSCHUUR onder een pannen gedekt zadeldak. Waardering Kolenschuur heeft architectuurhistorisc..

Oude watertoren

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving WATERTOREN, 29,2m hoog met ijzeren hangbodemreservoir (300m3). De ronde bakstenen toren is geplaatst op een basement met een u..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)