Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Industrieschool Wilhelminaschool in Hengelo

Gebouw

Industriestraat 9
7553CK Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1917-1918


Beschrijving van Industrieschool Wilhelminaschool

Inleiding Aan de Industriestraat, naast het fabriekscomplex van Stork, staat de "Wilhelminaschool". Deze school is als INDUSTRIESCHOOL voor de toekomstige werknemers van de Stork fabrieken in opdracht van Hengelose industrieel C.T. Stork tussen 1917 en 1918 gebouwd. Het ontwerp voor deze school in neo-renaissance-stijl is van de hand van de architect Karel Muller. Op deze school werd aan de toekomstige werknemers van Stork technisch onderwijs gegeven. Omschrijving Pand vanuit een U-vormige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen onder afgeknotte met leien gedekte (maasdekking) schilddaken. De dakkapellen hebben afgeknotte, met leien gedekte schilddaken, die eindigen in een makelaar. Op het dak drie vierkante schoorstenen met houten lamellen onder een ingezwenkt tentdak met bolbekroning. De vensters van dit pand zijn voorzien van zesruits bovenlichten en natuurstenen blokken ter hoogte van de boven-, onder- en wisseldorpel. De vensters worden afgesloten door strekken met aanzetstenen van witte siersteen. Hierboven is een speklaag aangebracht met daarboven een onderbroken strook met decoratief metselwerk. De voorgevel van het pand (W) heeft vijf vensterassen met twee hoekrisalieten en een middenrisaliet die eindigen in een oplopende gevel onder een accoladeboog. De entree in de middenrisaliet bestaat uit een dubbele deur met bovenlichten in een portiek met een natuurstenen omlijsting. Boven de ingang bevindt zich een natuurstenen strook met de inscriptie "Wilhelminaschool". Op de verdieping van deze vensteras zijn drie vensters geplaatst met daarboven een ronde wijzerplaat. De buitenste twee risalerende vensterassen hebben zowel op de parterre als op de verdieping, een driedubbel venster, geflankeerd door een enkel venster met daartussen lisenen. In de geveltop bevinden zich drie vensters. De tweede en vierde vensteras hebben vijf dubbele vensters op de parterre en op de verdieping. In de beide zijgevels en de achtergevel meerdere vensters op de begane grond en op de verdieping. In de hal van de school bevinden zich onder andere het originele trappenhuis en glas-in-lood vensters. Waardering Fabrieksschool van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundige belang: - als school behorend bij het fabriekscomplex van Stork - vanwege de voor de neo-renaissance kenmerkende detaillering - vanwege de gaafheid van in- en exterieur - vanwege de beeldbepalende ligging en de ruimtelijke relatie met het fabriekscomplex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511476
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Industrieschool Wilhelminaschool in Hengelo

Watertoren Stork

Lansinkesweg 59
Hengelo
Inleiding Samen met de Bornse smid Meyling richtte de textielfabrikant C.T. Stork in 1859 de firma Stork, Meyling & Co. op, de eerste gespe..

Verenigingsgebouw

Berfloweg 1
Hengelo
Inleiding VERENIGINGSGEBOUW met toneelzaal voor werknemers van de Storkfabrieken. In 1893 in opdracht van C.T. Stork ontworpen door de arch..

Toegangspoort

C.T. Storkstraat 6
Hengelo
Inleiding TOEGANGSPOORT die is opgenomen in tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 18..

europatunnel

spoorstraat 100
hengelo
Viaduct met keermuren.

Woonhuis met kantoor

C.T. Storkstraat 8
Hengelo
Inleiding Het dubbele WOONHUIS MET KANTOOR werd in de periode 1911-1917 ontworpen door architect A.K. Beudt in een vormgeving die sterk ver..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)