Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Openbare basisschool Wilderinkschool in Hengelo

Gebouw

Idastraat 14
7555TR Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Openbare basisschool Wilderinkschool

Inleiding Openbare BASISSCHOOL 'Wilderinkschool', ontworpen in Amsterdamse School bouwstijl en in 1927 gebouwd in sociale woningbouwwijk De Nijverheid op een punt waar de Idastraat, Helenastraat en Marthastraat samenkomen. Aan de straatzijde is een erfscheiding geplaatst. In de voortuin (Z) is een kwartcirkelvormige vijver aangelegd. Omschrijving De school is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een H-vormige plattegrond onder een samengesteld schilddak met geglazuurde antracietgrijze Hollandse pannen en een overstekende goot. In de dakvlakken zijn smalle, horizontale dakkapellen geplaatst. De gevels zijn aan de voorzijde (Z en W) geleed door grote vensters met een voornamelijk horizontale roedenverdeling, waarachter de lokalen. In de gevels aan de achterkant (N en O) zijn met name smalle horizontale vensters geplaatst, waarachter de gangen. De hoofdentree bevindt zich op de hoek van één van de vleugels (ZW) aan de Idastraat. De gevel en kap wijken hier terug. Boven de ingang is een luifel geplaatst in de vorm van een verlengd dakvlak. Daarboven is een zeshoekig torentje met een overstekende spits op met lood beklede bollen geplaatst. Links naast de entree, in de westelijke gevel, smalle verticale vensters onder de ijzeren letters die het opschrift "Openbare basisschool Wilderinkschool" vormen. Links in de oostelijke gevel zijn eveneens smalle verticale vensters geplaatst. Rechts daarvan ligt de gevel iets terug en steunt het dak op ronde ijzeren kolommetjes. Voor het linker deel van deze galerij is een muurtje gemetseld. Bovenin het terugliggende geveldeel kleine vensters. Links in de noordelijke gevel verschaffen twee dubbele deuren onder een overstekend dakvlak toegang tot de speelplaats. De erfscheiding aan de straatzijde bestaat uit een gemetseld muurtje met brede penanten, waarop iets gebogen smeedijzeren stangen zijn aangebracht. Van het interieur zijn onder meer de indeling en wand- en vloertegels bewaard gebleven. Waardering De school is van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de Amsterdamse School bouwstijl - de beeldbepalende ligging aan een kruising - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511475
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Openbare basisschool Wilderinkschool in Hengelo

Arbeiderswoningen

Oelerweg 53
Hengelo
Inleiding Blok van vier ARBEIDERSWONINGEN, gebouwd in de periode 1917-1926 naar ontwerp van de architect Karel Muller. De poort onder een f..

Dubbel woonhuis

Plein 1918 8
Hengelo
Omschrijving Dubbel woonhuis, in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode ..

Dubbele woonhuizen

Woolderbeekweg 1
Hengelo
Inleiding Ensemble van twee enkele en twee dubbele WOONHUIZEN, ontworpen door architectenbureau Van Broekhuizen en Feenstra in de periode 1..

Dubbel woonhuis

Plein 1918 4
Hengelo
Omschrijving Dubbel woonhuis, in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode ..

Dubbel woonhuis

Plein 1918 5
Hengelo
Omschrijving Dubbel woonhuis, in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Openbare basisschool Wilderinkschool in Hengelo

Foto's (1)