Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa "'t Annink" in Hengelo

Woonhuis

Drienerparkweg 3
7552EA Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1920
Architect: A. Beudt


Beschrijving van Villa "'t Annink"

Inleiding De VILLA 't Annink werd in opdracht van B.ter Kuile door de architect A. Beudt in cottagestijl ontworpen en in 1920 gebouwd. De villa ligt in het villapark Driene aan de rand van Hengelo. De tuin, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is, werd tegelijk met de bouw van het huis aangelegd. Hiervan zijn onder andere delen van het terras en de border nog aanwezig. In de tuin staat een houten duiventil die eveneens voor bescherming van ondergeschikt belang is. Omschrijving Pand op een samengestelde plattegrond, over grotendeels één bouwlaag opgetrokken in bruine machinale baksteen onder een overstekend, rietgedekt zadeldak. Aan de achterzijde heeft het pand een grote en een kleine dakkapel. De noordzijde heeft een kleine uitbouw onder een lager geplaatst afgewolfd zadeldak. De vensters van het huis hebben een roedeverdeling en overwegend glas-in-lood bovenlichten. De asymmetrische voorgevel (O) is in vier traveeën opgedeeld. De middelste twee hebben een uitkragende verdieping met vakwerk onder overstekende rietgedekte steekkappen en ruitvormige vensters in de geveltoppen. De overluifelde entree met zij- en bovenlichten bevindt zich in de derde travee. De eerste travee risaleert en heeft een serre met houten consoles onder een doorlopend dakschild. De achtergevel (W) bestaat uit drie traveeën waarvan de middelste onder een uitkragende, afgewolfde steekkap tot op de verdieping doorloopt. Dit geveldeel is voorzien van dubbele vensters op de parterre, een dubbel en twee enkele vensters op de verdieping en drie zesruits vensters onder de dakaanzet. De linker travee heeft rechtgesloten, glazen terrasdeuren. De rechter travee heeft een driedubbel venster en terrasdeuren onder een tudorboog die toegang bieden tot een overdekt terras dat aan de zuidkant open is. De zuidelijke gevel heeft naast het overdekte terras een driedubbel venster. Op de verdieping bevindt zich een soortgelijk venster en een loggia. Onder de dakaanzet drie dubbele zesruits vensters. De indeling van het huis is nagenoeg ongewijzigd. Onder andere zijn de trap, de parketvloer, de vensters en deuren met hang- en sluitwerk nog origineel. Waardering Villa van architectuurhistorische waarde: - vanwege de gaafheid van ex- en interieur - als gaaf voorbeeld uit het oeuvre van de Enschedese architect A. Beudt - vanwege de fraaie detaillering (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511474
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa "'t Annink" in Hengelo

Villa

Enschedesestraat 70
Hengelo
Inleiding Vrijstaande VILLA in Art Nouveau bouwstijl, waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van architect Elzinga in ca. 1900 in opdracht van..

Perronoverkapping van station

Stationsplein 1
Hengelo
Inleiding PERRONOVERKAPPING uit 1899 van architect G.W. van Heukelom, bij het na-oorlogse station van Hengelo. Omschrijving De perronove..

Trafohuisje

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving TRAFOHUISJE onder flauw hellend met rubberoid gedekt tentdak. De bakstenen gevels zijn geplaatst op een verticaal gemetselde p..

Dienstwoning met werkplaats

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving DIENSTWONING MET WERKPLAATS. Het rechthoekige, verdiepingloze gebouw waarin rechts de werkplaatst en links de dienstwoning,is ..

Elektrisch gemaal

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving Rechthoekig GEBOUW VOOR ELEKTRISCH GEMAAL, bestaande uit twee bouwdelen; één hoog deel onder een rubberroid gedekt zadeldak ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa "'t Annink" in Hengelo

Foto's (3)