Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Perronoverkapping van station in Hengelo

Gebouw

Stationsplein 1
7551CN Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1899
Architect: G.W. van Heukelom


Beschrijving van Perronoverkapping van station

Inleiding PERRONOVERKAPPING uit 1899 van architect G.W. van Heukelom, bij het na-oorlogse station van Hengelo. Omschrijving De perronoverkapping heeft een Y-vormige plattegrond, met de twee poten aan de oostkant. De twee poten en het westelijke deel van de kap sluiten lager aan op het middelste gedeelte. De overkapping is uitgevoerd in geklonken stalen vakwerk-kniespanten, verbonden met dwarsliggers. De onderste ligger is in de aansluiting op het kniespant rond gebogen. De kap is gedeeltelijk met glas dichtgezet. Het flauw hellende houten zadeldak is gedekt met rubberoid. De overkapping heeft aan beide zijden een overstekende luifel op gebogen, geklonken korbelen. Waardering De perronoverkapping is van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - het ontwerp dat kenmerkend is voor de perronoverkappingen in het oeuvre van architect G.W. van Heukelom - de beeldbepalende ligging op een dijk - de zeldzaamheid van gave vooroorlogse perronoverkappingen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511470
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Perronoverkapping van station in Hengelo

europatunnel

spoorstraat 100
hengelo
Viaduct met keermuren.

Verenigingsgebouw

Berfloweg 1
Hengelo
Inleiding VERENIGINGSGEBOUW met toneelzaal voor werknemers van de Storkfabrieken. In 1893 in opdracht van C.T. Stork ontworpen door de arch..

Villa

Enschedesestraat 70
Hengelo
Inleiding Vrijstaande VILLA in Art Nouveau bouwstijl, waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van architect Elzinga in ca. 1900 in opdracht van..

Herenhuis met neo-classicistische kenmerken

Beekstraat 51
Hengelo
Inleiding HERENHUIS met neo-classicistische kenmerken, ontworpen door de architect J. Moll in opdracht van de heer Wilmink in 1880. De voor..

Sint-Lambertusbasiliek

Enschedesestraat 1
Hengelo
St.Lambertus, 1889-1890, door G. te Riele Wzn. Driebeukige, op de late Nederrijnse gotiek geinspireerde HALLENKERK met slanke, ronde pijlers..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)