Perronoverkapping van station in Hengelo

Stationsplein 1
7551CN Hengelo

Architect: G.W. van Heukelom

Beschrijving van Perronoverkapping van station

Inleiding PERRONOVERKAPPING uit 1899 van architect G.W. van Heukelom, bij het na-oorlogse station van Hengelo. Omschrijving De perronoverkapping heeft een Y-vormige plattegrond, met de twee poten aan de oostkant. De twee poten en het westelijke deel van de kap sluiten lager aan op het middelste gedeelte. De overkapping is uitgevoerd in geklonken stalen vakwerk-kniespanten, verbonden met dwarsliggers. De onderste ligger is in de aansluiting op het kniespant rond gebogen. De kap is gedeeltelijk met glas dichtgezet. Het flauw hellende houten zadeldak is gedekt met rubberoid. De overkapping heeft aan beide zijden een overstekende luifel op gebogen, geklonken korbelen. Waardering De perronoverkapping is van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - het ontwerp dat kenmerkend is voor de perronoverkappingen in het oeuvre van architect G.W. van Heukelom - de beeldbepalende ligging op een dijk - de zeldzaamheid van gave vooroorlogse perronoverkappingen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)