Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis met neo-classicistische kenmerken in Hengelo

Woonhuis

Beekstraat 51
7551DP Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1880
Architect: J. Moll


Beschrijving van Herenhuis met neo-classicistische kenmerken

Inleiding HERENHUIS met neo-classicistische kenmerken, ontworpen door de architect J. Moll in opdracht van de heer Wilmink in 1880. De voordeur is vervaardigd naar een ontwerp van Caspar F. Homann. Dit pand, waar tegenwoordig de oudheidkamer van Hengelo in is gevestigd, is één van de weinige oudere woonhuizen in het centrum van Hengelo. Omschrijving Vrijwel vierkant pand met verdieping, opgetrokken in bruine machinale baksteen onder een afgeknot schilddak gedekt met muldenpannen. De gevels, geplaatst op een gepleisterde plint, worden aan de bovenzijde beëindigd door een rondlopende gepleiserde geprofileerde kroonlijst en een uitkragende geprofileerde goot. De voorgevel (Z) wordt boven de vensters van de begane grond horizontaal geleed door een geprofileerde cordonlijst, de vensterbanken van de vensters op de begane grond en verdieping gaan over in een waterlijst. In deze gevel schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten onder gepleisterde, geprofileerde segmentbogen met een gedecoreerde sluitsteen. De entree met dezelfde segmentboogafdekking als de vensters heeft een rijk gedecoreerde houten deur met deurijzers en een glas-in-lood bovenlicht. Aan de linkerzijde (W) is een lagere, plat afgedekte, aanbouw toegevoegd. De gevels hiervan zijn gepleisterd met schijnvoegen. Aan de bovenzijde wordt deze aanbouw beëindigd met een overstekende, geprofileerde lijst. Aan de linkerzijde van de aanbouw is een vijfzijdige uitbouw toegevoegd in dezelfde uitvoering als de aanbouw. In de kopgevel hiervan is een geprofileerde blinde rondboognis geplaatst. In de overige gevels hiervan schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten onder een in het pleisterwerk aangegeven segmentboogvormige hanekam en een rondlopende waterlijst. Tegen de achtergevel van de hoofdbouw (N) is een houten serre onder flauw hellend lessenaardak toegevoegd. Het originele interieur is nog aanwezig met onder andere een eenvoudige trappartij, plafonds met sierstucwerk en suitedeuren tussen de hoofdvertrekken. Waardering Herenhuis van cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een eenvoudig herenhuis in neo-classicistische stijl - vanwege de gaafheid van in- en exterieur - als een zeldzaam voorbeeld van een ouder herenhuis in het centrum van Hengelo (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511467
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis met neo-classicistische kenmerken in Hengelo

Sint-Lambertusbasiliek

Enschedesestraat 1
Hengelo
St.Lambertus, 1889-1890, door G. te Riele Wzn. Driebeukige, op de late Nederrijnse gotiek geinspireerde HALLENKERK met slanke, ronde pijlers..

stadhuis

burgemeester jansenplein 1
hengelo
Stadhuis met entree, vrijstaande klokkentoren, bijgebouw, kunstwerk en plateau met hek.

Lambooijhuis

Langestraat 35
Hengelo
Inleiding STADSBOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, 'Lambooyhuis', met eraan vast gebouwde SCHUUR, met een aantal oorspronkelijke interieurelem..

europatunnel

spoorstraat 100
hengelo
Viaduct met keermuren.

Voormalig Nederlands Hervormde kerk (Waterstaatskerk)

Deldenerstraat 18
Hengelo
Inleiding KERKGEBOUW van de Nederlands Hervormde gemeente. In 1848 in neo-classicistische stijl ontworpen en gebouwd door Rijkswaterstaat...

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis met neo-classicistische kenmerken in Hengelo

Foto's (1)