Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoningen in Hengelo

Woonhuis

Oelerweg 53
7555GK Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1917-1926
Architect: Karel Muller


Beschrijving van Arbeiderswoningen

Inleiding Blok van vier ARBEIDERSWONINGEN, gebouwd in de periode 1917-1926 naar ontwerp van de architect Karel Muller. De poort onder een fronton naar de achterkant, in combinatie met de torenachtige ingangsrisalieten en de ligging, geeft het woningblokje het aanzicht van een stadspoort. Het blok arbeiderswoningen ligt namelijk in een binnenbocht van de Oelerweg, en vormt een grens van 't Lansink. De achtergevels van de woningen zijn gewijzigd. Het blok met de vier arbeiderswoningen maakt deel uit van de tweede fase van tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. Omschrijving Het bouwblok is opgetrokken op een langwerpige plattegrond met een kromming, over één bouwlaag, in rode baksteen onder een zadeldak met antracietgrijze Hollandse pannen. In de symmetrische voorgevel zijn vier ingangsrisalieten over twee bouwlagen opgetrokken onder steekkappen. In het middenrisaliet van het bouwblok bevindt zich een rondboog poortje onder een fronton. De deuren zijn voorzien van zesruits vensters en drieruits bovenlichten. Ertussen zijn vensters met vier- en zesruits bovenlichten geplaatst en boven de deuren en in de twee dakkapellen, aan weerszijden van de poort, vierruits vensters. Naast de deuren kleine toiletvensters. In de zijgevels twee zesruits vensters. Op het dak gemetselde schoorstenen met rookverdelers. Waardering Het blok met vier arbeiderswoningen is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als begrenzend onderdeel van tuindorp 't Lansink - vanwege de vormgeving die het bouwblok de uitstraling van een stadspoort geeft - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oelerweg - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511464
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoningen in Hengelo

Dubbel woonhuis

Plein 1918 8
Hengelo
Omschrijving Dubbel woonhuis, in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode ..

Dubbel woonhuis

Plein 1918 4
Hengelo
Omschrijving Dubbel woonhuis, in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode ..

Dubbel woonhuis

Plein 1918 5
Hengelo
Omschrijving Dubbel woonhuis, in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode ..

Dubbel woonhuis

Plein 1918 1
Hengelo
Omschrijving Dubbel woonhuis, in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode..

Dubbele woonhuizen

Woolderbeekweg 1
Hengelo
Inleiding Ensemble van twee enkele en twee dubbele WOONHUIZEN, ontworpen door architectenbureau Van Broekhuizen en Feenstra in de periode 1..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)