Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Hengelo

Woonhuis

Lansinkweg 29
7553AG Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1911-1917
Architect: Karel Muller


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS, dat in de periode 1911-1917 is ontworpen door architect Karel Muller in de bouwstijl van een Engels stadshuis. Het huis maakt deel uit van de eerste fase van tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. Het huis staat aan de Lansinkweg en is het rechter hoekpand van een rij verschillende woningen die grenst aan het C.T. Storkplein, het centrum van 't Lansink. Aan de deels gewijzigde achtergevel is in 1960 een aanbouw toegevoegd, de praktijkruimte in de tuin stamt uit 1973. Deze elementen zijn voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Het woonhuis is over twee bouwlagen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een afgewolfd geknikt zadeldak met rode tuile du Nord pannen. Aan de voorzijde (W) in het dak een dakkapel onder een lessenaardak. Op de rechterhoek van de verdieping in de voorgevel is een achthoekige erker met tentdak geplaatst, gedekt met rode daktegels in rensdekking en bekroond door een piron. De erker rust op houten consoles met gesneden koppen, waarboven een gepleisterde borstwering met casementen. De gevels zijn boven een donkergrijze plint lichtgrijs gepleisterd en tussen de bouwlagen voorzien van een waterlijst. Op de begane grond zijn rechtgesloten vensters met vierruits bovenlichten geplaatst en op de verdieping en in de erker rechtgesloten vensters met een kleine roedenverdeling. De vensters op de begane grond in de voor- en zijgevel zijn behangen met luiken. Links in de voorgevel een houten deur met drieruits bovenlicht, in de zijgevel (Z) een dubbele glasdeur behangen met luiken en voorzien van een zesruits bovenlicht. Een identieke dubbele glasdeur is op de begane grond links in de achtergevel (O) geplaatst. Rechts daarvan een houten deur met drieruits bovenlicht en een venster. Waardering Het woonhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van tuindorp 't Lansink - de aan traditionele Engelse stadshuizen verwante bouwstijl - de beeldbepalende ligging aan de Lansinkweg - de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511462
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Hengelo

Woonhuis

Lansinkweg 27
Hengelo
Omschrijving WOONHUIS, identiek en gespiegeld aan het ernaast gesitueerde (monumentnummer 511426), over twee bouwlagen opgetrokken op een r..

Woonhuis

Lansinkweg 25
Hengelo
Omschrijving WOONHUIS, identiek en gespiegeld aan het ernaast gesitueerde (monumentnummer 511427), over twee bouwlagen opgetrokken op een r..

Woonhuis

Lansinkweg 23
Hengelo
Omschrijving Het linker WOONHUIS is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen, op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak m..

Dubbel woonhuis

Lansinkweg 35
Hengelo
Inleiding Dubbel WOONHUIS, gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect Karel Muller in een bouwstijl die sterk verwant is aan de woningen in..

Winkel met woonhuis

C.T. Storkstraat 35
Hengelo
Omschrijving Winkel met woonhuis en op de begane grond een deel van de galerij. Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)