Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangspoort in Hengelo

Overig

C.T. Storkstraat 6
7553AR Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Toegangspoort

Inleiding TOEGANGSPOORT die is opgenomen in tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. De poort verleende toegang tot erve 't Lansink, het boerenerf waarop het tuindorp is gebouwd waarnaar het is vernoemd. De poort is gesitueerd tussen twee woonhuizen aan de C.T Storkstraat, één van de toegangswegen tot het centrum van tuindorp 't Lansink. Rechts sluit de poort aan op een zandstenen muurtje, dat dient als erfscheiding van het daarachter gelegen huis. Omschrijving Op pijlers van blokken zandsteen met platte dekstenen staat een houten korfboog, met trekbalk en makelaar, onder een met rode platte Friese pannen gedekt zadeldakje. Waardering De toegangspoort is van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie als toegangspoort naar erve 't Lansink - de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink - de beeldbepalende ligging aan de C.T. Storkstraat - de gave staat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511460
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangspoort in Hengelo

Woonhuis met kantoor

C.T. Storkstraat 8
Hengelo
Inleiding Het dubbele WOONHUIS MET KANTOOR werd in de periode 1911-1917 ontworpen door architect A.K. Beudt in een vormgeving die sterk ver..

Kleuterschool

C.T. Storkstraat 16
Hengelo
Omschrijving De voormalige KLEUTERSCHOOL is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een schi..

Winkel met woonhuis

C.T. Storkstraat 27
Hengelo
Omschrijving Winkel met woonhuis en op de begane grond een deel van de galerij. Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond..

Winkel met woonhuis

C.T. Storkstraat 29
Hengelo
Omschrijving Winkel met woonhuis en op de begane grond een deel van de galerij. Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond..

Hotel "'t Lansink"

C.T. Storkstraat 18
Hengelo
Omschrijving Het samengestelde bouwvolume van het HOTEL is over twee bouwlagen in rode baksteen opgetrokken onder een samengesteld schildda..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)