Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Hengelo

Woonhuis

Lansinkweg 21
7553AG Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS, dat is opgenomen in tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. Omschrijving Het woonhuis staat aan het C.T. Storkplein, het centrum van 't Lansink. Het woonhuis is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een afgewolfd zadeldak met rode Hollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen boven een hoge gepleisterde plint. De klokgevel (W) is afgeknot onder een zware geprofileerde houten lijst. De ingezwenkte delen van de top zijn afgedekt met hout. De vensters bevinden zich onder hanekammen. De drie twaalfruits vensters op de begane grond in de voorgevel hebben strekken met een keperboogvorm en zijn behangen met persiennes. De drie vensters in de top waren oorspronkelijk van roedenverdeling voorzien. In de linker zijgevel (N) bevindt zich een deur met bovenlicht, in de achtergevel (O) met zesruits bovenlicht. Waardering Het woonhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink - vanwege de beeldbepalende ligging aan het C.T. Storkplein - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511458
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Hengelo

Woonhuis

Lansinkweg 21a
Hengelo
Inleiding WOONHUIS, dat is opgenomen tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door..

Hotel "'t Lansink"

C.T. Storkstraat 18
Hengelo
Omschrijving Het samengestelde bouwvolume van het HOTEL is over twee bouwlagen in rode baksteen opgetrokken onder een samengesteld schildda..

Kleuterschool

C.T. Storkstraat 16
Hengelo
Omschrijving De voormalige KLEUTERSCHOOL is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een schi..

Winkel met woonhuis

C.T. Storkstraat 35
Hengelo
Omschrijving Winkel met woonhuis en op de begane grond een deel van de galerij. Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond..

Hofje met arbeiderswoningen

Lansinkweg 1
Hengelo
Inleiding Het hofje met tien ARBEIDERSWONINGEN is in 1911 gebouwd naar een ontwerp van Karel Muller die het heeft gekopieerd van Engelse wo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Hengelo