Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lambooijhuis in Hengelo

Boerderij

Langestraat 35
7551DX Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Lambooijhuis

Inleiding STADSBOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, 'Lambooyhuis', met eraan vast gebouwde SCHUUR, met een aantal oorspronkelijke interieurelementen. De boerderij is waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. De boerderij en schuur staan met de voorgevel in een bocht van de Langestraat met zicht op de driesprong met de Deldensestraat. Het voormalige bedrijfsgedeelte van de boerderij is voor 1940 verbouwd tot woonhuis. Omschrijving De boerderij van het hallehuistype is boven een zandstenen plint opgetrokken in rode baksteen onder een afgewolfd zadeldak met Hollandse pannen en windveren aan de voorzijde. De zijgevels van het oorspronkelijke bedrijfsgedeelte en van de schuur zijn voorzien van vakwerk. De vensters zijn geplaatst onder strekken en boven zandstenen waterdorpels. In de voorgevel van de boerderij (N) bevinden zich drie zesruits schuifvensters en een paneeldeur met gesneden bovenlicht en diamantkoppen. Bovenin de gevel een dubbel luik met panelen en vensters. In de achtergevel (Z) een tweelicht met tweeruits vensters, een deur met zesruits venster en tweeruits bovenlicht, een vijftienruits schuifvenster en een staldeur. In de linker zijgevel (O) is het opgehoogde voorhuis voorzien van een negenruits schuifvenster en een klein venster. In het vakwerk van het voormalige bedrijfsgedeelte zijn een zijbaander, een staldeur en twee kleine vensters geplaatst. Van het interieur zijn onder meer de gebinten in het voorhuis en de schouw en deuren in het voormalige bedrijfsgedeelte bewaard gebleven. Rechts (W) tegen het pand staat een schuur onder een zadeldak met Hollandse pannen en beschot in de voorgevel. Onder dit beschot een inrijdeur en een twaalfruits venster. In de zijgevel (W) is het oorspronkelijke vakwerk nog aanwezig. Waardering De stadsboerderij is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als één van de zeldzame voorbeelden van een stadsboerderij - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Langestraat - vanwege de redelijke mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511456
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lambooijhuis
Het Lambooijhuis
Het Lambooijhuis
Locatie Langestraat 35-37, Hengelo
Huidig gebruik Kunstsociëteit
Bouw gereed 1850
Monumentstatus Beschermd
Monumentnummer 511456
Afbeeldingen
Hengelo-Langestraat 35.jpg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Lambooijhuis is een oude stadsboerderij in Hengelo die tegenwoordig als kunstsociëteit wordt gebruikt. De kunstenaar Bill Spinhoven van Oosten woont tegenwoordig in het Lambooijhuis – voorheen woonde Theo Wolvecamp er.

De boerderij is in 1840 gebouwd vernoemd naar schilder J.H.J. Lambooij, afkomstig uit Leeuwarden en later wonend te Hengelo.


Monumenten in de buurt van Lambooijhuis in Hengelo

Voormalig Nederlands Hervormde kerk (Waterstaatskerk)

Deldenerstraat 18
Hengelo
Inleiding KERKGEBOUW van de Nederlands Hervormde gemeente. In 1848 in neo-classicistische stijl ontworpen en gebouwd door Rijkswaterstaat...

stadhuis

burgemeester jansenplein 1
hengelo
Stadhuis met entree, vrijstaande klokkentoren, bijgebouw, kunstwerk en plateau met hek.

Kantoorgebouw Heemaf, bijgenaamd "Locomotief"

Bornsestraat 5
Hengelo
Inleiding KANTOORGEBOUW oorspronkelijk behorend bij de fabriek van Heemaf. Het gebouw staat met de hoofdgevel (O) aan de Bornsestraat en s..

Sint-Lambertusbasiliek

Enschedesestraat 1
Hengelo
St.Lambertus, 1889-1890, door G. te Riele Wzn. Driebeukige, op de late Nederrijnse gotiek geinspireerde HALLENKERK met slanke, ronde pijlers..

Herenhuis met neo-classicistische kenmerken

Beekstraat 51
Hengelo
Inleiding HERENHUIS met neo-classicistische kenmerken, ontworpen door de architect J. Moll in opdracht van de heer Wilmink in 1880. De voor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)