Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude watertoren in Hengelo

Nijverheid Industrie

Watertorenlaan 56
7552TN Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1896-1897
Architect: Jan Schotel

(3 recensies)

Beschrijving van Oude watertoren

Omschrijving WATERTOREN, 29,2m hoog met ijzeren hangbodemreservoir (300m3). De ronde bakstenen toren is geplaatst op een basement met een uitkragende, geprofileerde natuurstenen plint. De ronde onderbouw is uitgevoerd in siermetselwerk met horizontale banden en wordt beëindigd met een brede geprofileerde waterlijst. In de onderbouw enkele en tweelichtvensters onder rondbogen met natuurstenen traceringen en deelzuiltjes en stalen diagonale kruisroeden. De vensteropeningen hebben verder brede natuurstenen onderdorpels met neuten. Daarboven de ronde schacht, die in de aansluiting met het uitkragend reservoir, is voorzien van betonnen consoles en lisenen. De vlakke bovenkant van het reservoir is versierd met betonnen modrillons. De risalerende entreepartij (N) heeft een tuitgevel met natuurstenen schouderstukken, deklijst en bekroning. De dubbele deur heeft een rondboog afdekking met hoek- en sluitstenen in de gemetselde boog. Aan weerszijden van de toren verdiepingloze aanbouwen onder zadeldaken gedekt met tuile du nordpannen met horizontaal gelede hoeklisenen en een bakstenen geveltop op een console. Zuidelijk de machinekamer met segmentboogvensters en een rozetvenster met natuurstenen sluitstenen in de geveltop; oostelijk een klein kantoor met drie rondboogvensters met natuurstenen aanzetstenen en neuten in de eindgevel. Het oorspronkelijke interieur waaronder een pijlschaal is voor een belangrijk deel nog aanwezig. De onderbouw heeft een betegelde lambrizering met daarboven blokpleisterwerk. De verdiepingsvloer is uitgevoerd met troggewelfjes tussen ijzeren balken. De stalen spiltrap die zich vanaf de begane grond omhoog windt wordt na de eerste verdieping als steektrap doorgezet naar de in staal uitgevoerde bordessen. Waardering Watertoren van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de bouwstijl met neo-renaissancistische kenmerken - vanwege de gaafheid van ex- en interieur - als onderdeel van complex - als beeldbepalend element in de omgeving (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511440
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (3)

Oude watertoren
1
Recensie door: ()
Dat ding is geen monument meer als hij te pletter donderd. Slopen die handel, er staat nu een basisschool achter die bijna af is levensgevaarlijk dat ding.
Oude watertoren
5
Recensie door: ()
De mooiste watertoren van Hengelo!
Oude watertoren
5
Recensie door: ()
De mooiste watertoren van Hengelo!
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude watertoren (Hengelo)
Hengelo Watertoren 8749.JPG
Plaats Hengelo
Bouwjaar 1896-1897
Hoogte 29,2 m
Inhoud 300 m³
Architect(en) Jan Schotel
Restauraties 1948
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511440

De oude watertoren in de Nederlandse stad Hengelo is ontworpen door architect Jan Schotel en is gebouwd in 1896-1897. De watertoren heeft een hoogte van 29,2 meter en een waterreservoir van 300 m³.

In 1948 is de toren gerenoveerd. In oktober 2010 werd gevreesd dat de heipalen ernstig aangetast waren, waardoor de watertoren overhelt in de richting van het Fanny Blankers-Koen Stadion en gevreesd werd dat de toren zou omvallen. De omgeving werd tot verboden terrein verklaard.[1]. Na een second opinion bleek de vrees ongegrond en is het terrein weer toegankelijk verklaard.

Huidig gebruik

Momenteel heeft de watertoren een nieuwe, tijdelijke bestemming gekregen. Het monumentale watertorencomplex is eigendom van een vastgoedbeheerder. In afwachting van een definitieve invulling van het gebied mag de plaatselijke Stichting in Wording, een ‘spin-off’ van het populaire BAM! Festival, er activiteiten organiseren.


Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Oude watertoren in Hengelo

Kolenschuur

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving Rechthoekige, gepotdekselde KOLENSCHUUR onder een pannen gedekt zadeldak. Waardering Kolenschuur heeft architectuurhistorisc..

Elektrisch gemaal

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving Rechthoekig GEBOUW VOOR ELEKTRISCH GEMAAL, bestaande uit twee bouwdelen; één hoog deel onder een rubberroid gedekt zadeldak ..

Trafohuisje

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving TRAFOHUISJE onder flauw hellend met rubberoid gedekt tentdak. De bakstenen gevels zijn geplaatst op een verticaal gemetselde p..

Dienstwoning met werkplaats

Watertorenlaan 56
Hengelo
Omschrijving DIENSTWONING MET WERKPLAATS. Het rechthoekige, verdiepingloze gebouw waarin rechts de werkplaatst en links de dienstwoning,is ..

Villa "De herrezen jager"

Enschedesestraat 300
Hengelo
Inleiding VILLA "De herrezen jager", gebouwd in 1920/1921 door W.M. Dudok in opdracht van de familie Willink. Het huis is ontworpen in de s..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)