Dienstwoning bij zwemvijver "Tuindorp" in Hengelo

Vijverlaan 65
7553CD Hengelo

Architect: A.K. Beudt

Beschrijving van Dienstwoning bij zwemvijver "Tuindorp"

Omschrijving De DIENSTWONING uit 1923 voor de badmeester is over één bouwlaag opgetrokken in geschilderd gepotdekseld hout, op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend zadeldak. De beschoten geveltoppen van de zijgevels bestaan uit geschilderde planken, onder de goten van de langsgevels vormen de latten een fries. Door middel van een platgedekt tussenlid is de woning aan de oostkant gekoppeld aan de voormalige kinderkleedkamer. In dit tussenlid zijn aan de voorzijde (Z) een deur met een venster, een tweeruits venster en een venster met vier zijlichten geplaatst. Het venster in de deur en de zijlichten worden evenals de bovenlichten van de andere vensters beëindigd onder afgesnoten hoeken. De linker zijgevel (W) is geleed door drie vensters met drieruits bovenlichten. De achtergevel (N) aan de vijverkant door een venster met bovenlicht en een deur met zijlicht in het tussenlid. Waardering De dienstwoning voor de badmeester is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van het Tuindorpbad -de plaats die Tuindorpbad 't Lansink inneemt in het oeuvre van architect A.K. Beudt - de vormgeving - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)