Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Hengelo

Woonhuis

Lansinkweg 23
7553AG Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1911-1913
Architect: Karel Muller


Beschrijving van Woonhuis

Omschrijving Het linker WOONHUIS is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen, op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antracietgrijze Hollandse pannen. De noklijn van het dak staat evenwijdig aan de Lansinkweg. In de voorgevel (W) aan de Lansinkweg is de entree geplaatst tussen vensters met vier- en zesruits bovenlichten. Boven de paneeldeur een bovenlicht met diagonale roeden. Op de verdieping vensters met een kleine roedenverdelimg. Alle muuropeningen onder strekken. In het dak twee dakkapellen met achtruits vensters. De zijgevel aan het C.T. Storkplein (N) is een tuitgevel - waarvan de rechterkant hoger eindigt dan de linker - met zandstenen dekplaat. Links in de gevel een deur onder een rondboog. Verder is de gevel geleed door vier vensters met vierruits bovenlichten en een klein venster in de top. Links aan de gevel is een muurtje gemetseld met een rondboogpoort en een zandstenen dekplaat. Waardering Het woonhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink - de aan traditionele Engelse stadshuizen verwante bouwstijl - de plaats die 't Lansink inneemt in het oeuvre van architect Karel Muller - de beeldbepalende ligging aan de Lansinkweg en het C.T. Storkplein - de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511425
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Hengelo

Woonhuis

Lansinkweg 25
Hengelo
Omschrijving WOONHUIS, identiek en gespiegeld aan het ernaast gesitueerde (monumentnummer 511427), over twee bouwlagen opgetrokken op een r..

Woonhuis

Lansinkweg 27
Hengelo
Omschrijving WOONHUIS, identiek en gespiegeld aan het ernaast gesitueerde (monumentnummer 511426), over twee bouwlagen opgetrokken op een r..

Winkel met woonhuis

C.T. Storkstraat 35
Hengelo
Omschrijving Winkel met woonhuis en op de begane grond een deel van de galerij. Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond..

Winkel met woonhuis

C.T. Storkstraat 33
Hengelo
Omschrijving Winkel met woonhuis en op de begane grond een deel van de galerij. Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond..

Woonhuis

Lansinkweg 29
Hengelo
Inleiding WOONHUIS, dat in de periode 1911-1917 is ontworpen door architect Karel Muller in de bouwstijl van een Engels stadshuis. Het huis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Hengelo

Foto's (1)