Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Keukenhof: eendenhuis follie in Lisse

Tuin Park Landgoed

Keukenhof 1
2161AN Lisse
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Kasteel Keukenhof: eendenhuis follie

EENDENHUIS-FOLLIE. Een 19de-eeuws eendenhuis in vorm van een follie, opgebouwd uit baksteen met een decoratieve pleisterlaag vermengd met kiezels (slakken en sintels) op rechthoekige grondslag en onder een met riet gedekt zadeldak; op het dak een zeskantige houten duiventil met een rieten paraplukap. Aan de rechter zijde een overstek waardoor er een ondersteunende overhang ontstaat met in deze zijgevel twee spitsboogvormige vensters. In de kopgevel een deur en een venster erboven. Het kleine gebouwtje heeft een kapelachtig uiterlijk. Naast het eendenhuis ligt een kleine ronde vijver (ook al op de kadasterkaart van 1818), die in verbinding staat met de Duinsloot. In het verslag van de veiling gehouden op 8 oktober 1768 wordt een hennenhok genoemd, waarschijnlijk wordt hiermee de voorloper van het eendenhuis bedoeld. Waardering EENDENHUIS-FOLLIE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de unieke vormgeving in de vorm als een follie; - als representatief voorbeeld van een follie; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - als karakteristiek en functioneel element van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511415
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Keukenhof: eendenhuis follie in Lisse

Kasteel Keukenhof: koetshuis

Keukenhof 1
Lisse
KOETSHUIS. Het koetshuis is in 1857 door de architect Elie Saraber ontworpen en omvat een groot en klein koetshuis met tuigkamer met bedsted..

Kasteel Keukenhof: washuisje

Keukenhof 1
Lisse
WASHUISJE. Ten zuiden van het kasteel staat een 18de-eeuws bakstenen washuisje. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken huisje bestaat uit..

Kasteel Keukenhof: speelhuis met urinoir

Keukenhof 1
Lisse
SPEELHUIS MET URINOIR. Ten noordwesten van het kasteel staat het zogenaamde in decoratieve, rustieke trant gebouwde Zwitserse speelhuis, dat..

Kasteel Keukenhof: moestuinmuren met koude bakken

Keukenhof 1
Lisse
MOESTUINMUREN MET KOUDE BAKKEN. Ten westen van het kasteel ligt de rechthoekige moestuin, waarvan de oudste muur dateert uit de 18de eeuw en..

Kasteel Keukenhof: hoofdgebouw

Keukenhof 1
Lisse
HOOFDGEBOUW (Kasteel Keukenhof). Het 17de-eeuwse, onderkelderde woonhuis is in 1861/62 naar ontwerp van de architect Elie Saraber tot een ne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Keukenhof: eendenhuis follie in Lisse

Foto's (1)