Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Keukenhof: moestuinmuren met koude bakken in Lisse

Tuin Park Landgoed

Keukenhof 1
2161AN Lisse
Zuid Holland

Bouwjaar: voor 24 oktober 1746


Beschrijving van Kasteel Keukenhof: moestuinmuren met koude bakken

MOESTUINMUREN MET KOUDE BAKKEN. Ten westen van het kasteel ligt de rechthoekige moestuin, waarvan de oudste muur dateert uit de 18de eeuw en bestaat uit rode baksteen met een ezelsrug van beton (oorspronkelijk hardsteen). Deze wordt in de verkoopakte van 24 oktober 1746 samen met de koude bakken omschreven; de koude bakken bevinden zich thans aan de westkant van de tuin. De ingemetselde gedenksteen met het opschrift 'Frederik Willem Anne 1849' herinnert aan de vernieuwing en verlenging van de muur met gele baksteen, versierd met bloktandlijsten en onderbroken door pijlers met hardstenen dekplaten, aan weerszijden van het speelhuis zijn nissen aangebracht. Aan het begin van de twintigste eeuw wordt de muur nogmaals met gebruikmaking van oude stenen verlengd. Tevens wordt er een 17de-eeuwse wapensteen met het wapen van Leiden ingemetseld afkomstig van een pleisterplaats te Halfweg (gesloopt in 1861/67); in de hoek van de tuin is een hardstenen drinkbak in de vorm van een sarcofaag geplaatst afkomstig van de boerderij. Aan het begin van de jaren negentig (ca.1993) is de moestuinmuur deels gerestaureerd met nieuwe steen. Waardering MOESTUINMUREN MET KOUDE BAKKEN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - vanwege de gaafheid van het complex en de samenhang met het speelhuis; - als karakteristiek en functioneel element van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511414
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Keukenhof: moestuinmuren met koude bakken in Lisse

Kasteel Keukenhof: koetshuis

Keukenhof 1
Lisse
KOETSHUIS. Het koetshuis is in 1857 door de architect Elie Saraber ontworpen en omvat een groot en klein koetshuis met tuigkamer met bedsted..

Kasteel Keukenhof: washuisje

Keukenhof 1
Lisse
WASHUISJE. Ten zuiden van het kasteel staat een 18de-eeuws bakstenen washuisje. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken huisje bestaat uit..

Kasteel Keukenhof: speelhuis met urinoir

Keukenhof 1
Lisse
SPEELHUIS MET URINOIR. Ten noordwesten van het kasteel staat het zogenaamde in decoratieve, rustieke trant gebouwde Zwitserse speelhuis, dat..

Kasteel Keukenhof: eendenhuis follie

Keukenhof 1
Lisse
EENDENHUIS-FOLLIE. Een 19de-eeuws eendenhuis in vorm van een follie, opgebouwd uit baksteen met een decoratieve pleisterlaag vermengd met ki..

Kasteel Keukenhof: hoofdgebouw

Keukenhof 1
Lisse
HOOFDGEBOUW (Kasteel Keukenhof). Het 17de-eeuwse, onderkelderde woonhuis is in 1861/62 naar ontwerp van de architect Elie Saraber tot een ne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Keukenhof: moestuinmuren met koude bakken in Lisse

Foto's (1)