Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Keukenhof: speelhuis met urinoir in Lisse

Kasteel Buitenplaats

Keukenhof 1
2161AN Lisse
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Kasteel Keukenhof: speelhuis met urinoir

SPEELHUIS MET URINOIR. Ten noordwesten van het kasteel staat het zogenaamde in decoratieve, rustieke trant gebouwde Zwitserse speelhuis, dat is opgenomen in de ommuring van de moestuin. In 1850 is de eerste steen gelegd door freule Cornélie van Pallandt; de architect is onbekend. Het op rechthoekige grondslag met gele baksteen opgetrokken speelhuisje staat op een gemetselde bakstenen plint, die aan de voor- en zijkanten tot een bordes is uitgebouwd, en bestaat uit één bouwlaag onder een rieten dak met een opgelichte kap, gedecoreerd met houten windveren en een ruim overstek aan beide korte zijden; in de kap (met troggewelf) twee uilenborden. In de muur aan de tuinzijde zijn gotische spitsboogramen aangebracht. Aan de buitenzijde is een renaissance zuiltje met kapiteel en een zeshoekige plaquette ingemetseld. Inwendig zijn er imitaties van Romeinse mozaïeken en van Oud-hollands tegeltableaux en schouwen. De achterzijde is in gebruik als opslagplaats. Aan de zijkant van de ommuurde tuin staat een vrijstaande URINOIR, die vermoedelijk dateert uit de derde kwart van de 19de eeuw, omstreeks de periode dat het speelhuis een korte tijd bewoond werd door jkh. Frederik Willem Anne baron van Pallandt. Het op vierkante grondslag, van rode baksteen opgetrokken gebouwtje onder een plat dak heeft de ingang aan de oostzijde. Waardering SPEELHUIS MET URINOIR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in rustieke, Zwitserse stijl; - als karakteristiek element van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511413
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Keukenhof: speelhuis met urinoir in Lisse

Kasteel Keukenhof: koetshuis

Keukenhof 1
Lisse
KOETSHUIS. Het koetshuis is in 1857 door de architect Elie Saraber ontworpen en omvat een groot en klein koetshuis met tuigkamer met bedsted..

Kasteel Keukenhof: washuisje

Keukenhof 1
Lisse
WASHUISJE. Ten zuiden van het kasteel staat een 18de-eeuws bakstenen washuisje. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken huisje bestaat uit..

Kasteel Keukenhof: moestuinmuren met koude bakken

Keukenhof 1
Lisse
MOESTUINMUREN MET KOUDE BAKKEN. Ten westen van het kasteel ligt de rechthoekige moestuin, waarvan de oudste muur dateert uit de 18de eeuw en..

Kasteel Keukenhof: eendenhuis follie

Keukenhof 1
Lisse
EENDENHUIS-FOLLIE. Een 19de-eeuws eendenhuis in vorm van een follie, opgebouwd uit baksteen met een decoratieve pleisterlaag vermengd met ki..

Kasteel Keukenhof: hoofdgebouw

Keukenhof 1
Lisse
HOOFDGEBOUW (Kasteel Keukenhof). Het 17de-eeuwse, onderkelderde woonhuis is in 1861/62 naar ontwerp van de architect Elie Saraber tot een ne..

Kaart & Routeplanner