Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Keukenhof: koetshuis in Lisse

Kasteel Buitenplaats

Keukenhof 1
2161AN Lisse
Zuid Holland

Bouwjaar: 1857


Beschrijving van Kasteel Keukenhof: koetshuis

KOETSHUIS. Het koetshuis is in 1857 door de architect Elie Saraber ontworpen en omvat een groot en klein koetshuis met tuigkamer met bedstede, een paardenstal en woningen. Het op H-vormige grondslag opgetrokken complex bestaat uit één bouwlaag op een geschilderde bakstenen plint van een halve meter hoog met rollaag, onder een met gesmoorde Hollandse dakpannen gedekt zadeldak. De vensters en deuren zijn voorzien van natuurstenen profileringen. De topgevels zijn afgewerkt door natuurstenen afdekplaten en ornamenten (pinakels). Centraal in de voorgevel (oost) bevindt zich een toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht voorzien van ruitvormige roedenverdeling daarboven een tuitgevel met een venster. Op het dak staat een houten klokkentorentje. De deur wordt geflankeerd door twee houten inrijdeuren met ijzeren beslag en een segmentvormig bovenlicht met daarin een ruiten roedenverdeling. De vooruitspringende zijarmen, waarin links de tuigkamer met bedstede en rechts de paardenstal zijn ondergebracht, kennen een identieke opbouw gevormd door een T-venster met ruiten roedenverdeling, daarboven een roosvenster met roeden en in de top twee rechthoekig uitgespaarde nissen. De overige gevels kennen een onregelmatige venster- en deurindeling. Het midden van de zuid- en noordgevel wordt onderbroken door een tuitgevel onder een zadeldak. Tegen de zuidmuur van de binnenplaats bevindt zich, tussen de inrijdeuren, een hardstenen waterpomp met een trog. In 1951 is tegen de westgevel een woning gebouwd. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving van de hand van de architect Saraber in 1857; - als karakteristiek en functioneel element van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511411
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Keukenhof: koetshuis in Lisse

Kasteel Keukenhof: washuisje

Keukenhof 1
Lisse
WASHUISJE. Ten zuiden van het kasteel staat een 18de-eeuws bakstenen washuisje. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken huisje bestaat uit..

Kasteel Keukenhof: speelhuis met urinoir

Keukenhof 1
Lisse
SPEELHUIS MET URINOIR. Ten noordwesten van het kasteel staat het zogenaamde in decoratieve, rustieke trant gebouwde Zwitserse speelhuis, dat..

Kasteel Keukenhof: moestuinmuren met koude bakken

Keukenhof 1
Lisse
MOESTUINMUREN MET KOUDE BAKKEN. Ten westen van het kasteel ligt de rechthoekige moestuin, waarvan de oudste muur dateert uit de 18de eeuw en..

Kasteel Keukenhof: eendenhuis follie

Keukenhof 1
Lisse
EENDENHUIS-FOLLIE. Een 19de-eeuws eendenhuis in vorm van een follie, opgebouwd uit baksteen met een decoratieve pleisterlaag vermengd met ki..

Kasteel Keukenhof: hoofdgebouw

Keukenhof 1
Lisse
HOOFDGEBOUW (Kasteel Keukenhof). Het 17de-eeuwse, onderkelderde woonhuis is in 1861/62 naar ontwerp van de architect Elie Saraber tot een ne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Keukenhof: koetshuis in Lisse

Foto's (1)