Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Keukenhof: boerderij met bakhuisje in Lisse

Boerderij

Keukenhof 5
2161AN Lisse
Zuid Holland

Bouwjaar: 1643


Beschrijving van Kasteel Keukenhof: boerderij met bakhuisje

BOERDERIJ MET BAKHUISJE. Ten zuiden van het kasteel staat een bakstenen boerderij uit 1643 en sindsdien vrijwel onveranderd bewaard gebleven. In 1809 wordt de boerderij omschreven als 'ene capitale en weldoortimmerde huismanswoning voorzien van een stalling, ruime schuur, zomerhuis, wagenhuis, karnmolen, capitale kelder en varkenshokken, tuin en boomgaard'. Thans zijn alle onderdelen nog aanwezig, alleen de schuur is tot woonhuis verbouwd. Het op U-vormige grondslag opgetrokken pand bestaat uit een voorhuis met kelder en opkamer en een laag dwarshuis met aanbouwen onder een met Oud-hollandse pannen gedekt wolfdak. De gevels zijn ingedeeld met houten kruisvensters voorzien van roeden en halve luiken. Aan de achterzijde is een bakhuisje gebouwd met bakoven en waterfornuis. Aansluitend daarop staat een zwart geteerde karnmolen met rood pannen dak. De nieuwe bedrijfsgebouwen die achter de boerderij aan de oostzijde liggen zijn voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. Waardering BOERDERIJ MET BAKHUISJE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging; - als karakteristiek en functioneel element van de buitenplaats; - vanwege het bakhuisje en karnmolen dat van belang is als onderdeel van de boerderij en van algemeen belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het boerenbedrijf, de zeldzaamheid van het bakhuisje met inrichting en de relatieven architectonische gaafheid; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511410
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Keukenhof: boerderij met bakhuisje in Lisse

Kasteel Keukenhof: koetshuis

Keukenhof 1
Lisse
KOETSHUIS. Het koetshuis is in 1857 door de architect Elie Saraber ontworpen en omvat een groot en klein koetshuis met tuigkamer met bedsted..

Kasteel Keukenhof: washuisje

Keukenhof 1
Lisse
WASHUISJE. Ten zuiden van het kasteel staat een 18de-eeuws bakstenen washuisje. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken huisje bestaat uit..

Kasteel Keukenhof: speelhuis met urinoir

Keukenhof 1
Lisse
SPEELHUIS MET URINOIR. Ten noordwesten van het kasteel staat het zogenaamde in decoratieve, rustieke trant gebouwde Zwitserse speelhuis, dat..

Kasteel Keukenhof: moestuinmuren met koude bakken

Keukenhof 1
Lisse
MOESTUINMUREN MET KOUDE BAKKEN. Ten westen van het kasteel ligt de rechthoekige moestuin, waarvan de oudste muur dateert uit de 18de eeuw en..

Kasteel Keukenhof: eendenhuis follie

Keukenhof 1
Lisse
EENDENHUIS-FOLLIE. Een 19de-eeuws eendenhuis in vorm van een follie, opgebouwd uit baksteen met een decoratieve pleisterlaag vermengd met ki..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Keukenhof: boerderij met bakhuisje in Lisse

Foto's (5)