Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beerschoten: Tuinmanswoning in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

De Holle Bilt 10
3732HM De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1893 (bouw) 1979 (uitgebreid)


Beschrijving van Beerschoten: Tuinmanswoning

Omschrijving WOONHUIS onderdeel 11. Een tuinmanswoning uit 1893 die in 1979 aan de achterzijde is uitgebreid. Het op onregelmatige grondslag gebouwde witgepleisterde pand bestaat uit één bouwlaag onder een met riet gedekt schilddak. De gevel aan de straatzijde heeft een driehoekig uitgebouwde kamer met zesruits schuifvensters. Ook in de andere gevel bevinden zich dergelijke schuifvensters. De middenas in de rechterzijgevel, waarin de hoofdingang, wordt geaccentueerd door een dakerker (opgelicht dakdeel). Aan de achterzijde bevindt zich een rieten luifel gedragen door twee dunne kolommen. Waardering Het WOONHUIS is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de beeldbepalende en markante ligging aan het begin van de oprijlaan; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511405
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beerschoten: Tuinmanswoning in De Bilt

Beerschoten: grenspalen

De Holle Bilt 10
De Bilt
Omschrijving GRENSPALEN. Aan het begin van de Visserssteeg (zuid) twee hardstenen grenspalen uit circa 1850. Op de schacht van beide palen..

Tuinmanswoning "De Koepel"

De Holle Bilt 8
De Bilt
Omschrijving TUINMANSWONING 'DE KOEPEL' onderdeel 7. Gelegen aan het begin van de oprijlaan een uit 1855 daterende tuinmanswoning. Het wit..

Villa Linnaeus

De Holle Bilt 17
De Bilt
Inleiding Het in 1890 gebouwde woonhuis, type VILLA ("Linnaeus") was oorspronkelijk onderdeel van de boomkwekerij Groenewegen en zoon uit A..

Houdringe: tuinmuur

De Holle Bilt 20
De Bilt
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw langs de voormalige moestuin (thans het nieuwe Grontmij-kantoor) een..

De Ketting

De Holle Bilt 20
De Bilt
Omschrijving onderdeel 7: PORTIERSWONING 'DE KETTING'. Aan het begin van de rechte oprijlaan naar Houdringe is de portierswoning gelegen, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beerschoten: Tuinmanswoning in De Bilt

Foto's (2)