Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Spinneweb in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

Visserssteeg 20
3732HN De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1800-1823


Beschrijving van Het Spinneweb

Omschrijving WONINGEN 'HET SPINNEWEB' onderdeel 9. In de noordwesthoek van de aanleg gelegen woningencomplex gebouwd voor 1823 als arbeiderswoningen in opdracht van de eigenaar van Beerschoten, J. Steengracht van Oostcapelle. Het complex bestaat uit vier identieke woningen van een bouwlaag onder een glooiende rieten kap met middenplat waarop vier gemetselde schoorstenen. De woningen zijn puntsymmetrisch vanuit het midden gegroepeerd op een vierkante plattegrond met op de hoeken diagonaalsgewijs uitgebouwde dwarsgedeelten. In het verlengde van deze dwarsgedeelten liggen vier beukenlanen die fungeren als zichtassen. Elke woning heeft een met riet gedekte dakkapel en kent een gevelindeling met verschillende venstervormen deels voorzien van luiken. In 1964 is bij elke woning in de hoek tussen het dwarsgedeelte en het hoofdbouwdeel een keuken aangebouwd. De hoofdingang bevindt zich in de zijgevel van deze keuken. Waardering De WONINGEN 'HET SPINNEWEB' zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de unieke architectonische vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511403
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Spinneweb in De Bilt

Beerschoten: koetshuis

De Holle Bilt 6
De Bilt
Omschrijving KOETSHUIS onderdeel 6. Ten westen van het huis gelegen voormalig koetshuis daterend rond het midden van de negentiende eeuw, ..

Tolhuis, riet bedaking, gepleisterde muren in midden houten gevel op zuilen

Soestdijkseweg Zuid 98
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Tolhuis, riet bedaking, gepleisterde muren in midden houten gevel op zuilen; overgeplaatst naar overzijde van de weg.

Beerschoten: landhuis

Utrechtseweg 70
De Bilt
Beerschoten. Landhuis, in zijn vorm (vierkant middendeel met lagere zijvleugels) uit de eerste decennia van de 19e eeuw daterend, maar na ee..

Beerschoten: hoofdgebouw

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HOOFDGEBOUW onderdeel 1 (Beerschoten). Het symmetrisch ingedeelde buitenhuis uit 1890-1891 is in eclectische stijl op de plaa..

Beerschoten: historisch tuin- en parkaanleg

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG onderdeel 2. De buitenplaats kenmerkt zich enerzijds door het gaaf bewaarde achttiende-eeuwse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Spinneweb in De Bilt

Foto's (2)