Beerschoten: Klein Beerschoten in De Bilt

Utrechtseweg 60
3732HB De Bilt

Beschrijving van Beerschoten: Klein Beerschoten

Omschrijving WOONHUIS 'KLEIN BEERSCHOTEN' onderdeel 8. Aan de oostelijke ingang van de buitenplaats Beerschoten gelegen woonhuis uit 1843 (gebouwd als gastenverblijf). Dit vrijstaande witgepleisterde pand met grijze plint op L-vormige grondslag valt op door de pleisterdecoraties en opmerkelijke ingangsportaal. De voorgevel (west) heeft een verhoogd middenrisaliet onder een flauw hellend zadeldak dat haaks staat op het zadeldak van de hoofdvleugel van één bouwlaag. Rechts van het risaliet het ingangsportaal met dubbele toegangsdeur onder een rondboogvormig bovenlicht en links een venster met luiken. De topgevel aan de zijde van de Utrechtseweg heeft eveneens een middenrisaliet. Aan de achterzijde is de oorspronkelijke vormgeving van het pand verstoord als gevolg van enkele aanbouwen. Waardering Het WOONHUIS 'KLEIN BEERSCHOTEN' is van algemeen belang; - vanwege de architectonische vormgeving uit het midden van de 19de-eeuw; - vanwege de detaillering; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)