Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmanswoning "De Koepel" in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

De Holle Bilt 8
3732HM De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1855


Beschrijving van Tuinmanswoning "De Koepel"

Omschrijving TUINMANSWONING 'DE KOEPEL' onderdeel 7. Gelegen aan het begin van de oprijlaan een uit 1855 daterende tuinmanswoning. Het witgepleisterde pand bestaat uit een rechthoekig bouwdeel van één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt overstekend zadeldak en een torenvormig achthoekig bouwdeel van twee bouwlagen onder een met Hollandse pannen gedekt octagonaal tentdak. In het achthoekige bouwvolume bevinden zich op de verdieping enkele drielichtvensters. In de langsgevel aan de noordzijde bevindt zich de hoofdingang. Waardering De TUINMANSWONING 'DE KOEPEL' is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de beeldbepalende en markante ligging aan het begin van de oprijlaan; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511401
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinmanswoning "De Koepel" in De Bilt

Beerschoten: Tuinmanswoning

De Holle Bilt 10
De Bilt
Omschrijving WOONHUIS onderdeel 11. Een tuinmanswoning uit 1893 die in 1979 aan de achterzijde is uitgebreid. Het op onregelmatige grondsl..

Beerschoten: grenspalen

De Holle Bilt 10
De Bilt
Omschrijving GRENSPALEN. Aan het begin van de Visserssteeg (zuid) twee hardstenen grenspalen uit circa 1850. Op de schacht van beide palen..

Vollenhoven: portierswoning

Utrechtseweg 89
De Bilt
PORTIERSWONING. Omstreeks 1860 gebouwd, deels onderkelderd woonhuis op rechthoekige grondslag en vooruitspringende voeting, onder een met gr..

Beerschoten: hoofdgebouw

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HOOFDGEBOUW onderdeel 1 (Beerschoten). Het symmetrisch ingedeelde buitenhuis uit 1890-1891 is in eclectische stijl op de plaa..

Beerschoten: historisch tuin- en parkaanleg

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG onderdeel 2. De buitenplaats kenmerkt zich enerzijds door het gaaf bewaarde achttiende-eeuwse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmanswoning "De Koepel" in De Bilt