Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beerschoten: koetshuis in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

De Holle Bilt 6
3732HM De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Beerschoten: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS onderdeel 6. Ten westen van het huis gelegen voormalig koetshuis daterend rond het midden van de negentiende eeuw, dat in 1979 sterk is gerestaureerd en thans deels in gebruik als informatiecentrum en deels als woning. Het gepleisterde pand bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond en heeft een met gesmoorde, opnieuw verbeterde pannen gedekt mansarde schilddak. Alle gevelhoeken zijn voorzien van gepleisterde hoekblokken en een zwart geschilderde plint. De voorgevel (oost), die thans als achtergevel functioneert, heeft een symmetrische indeling met een hoger opgetrokken middengedeelte dat een flauw hellend zadeldak heeft. Op de begane grond van dit middendeel bevinden zich twee moderne inrijdeuren met daartussen een smal hoog venster met ruitvormige roedenverdeling. Op de verdieping is in het midden een rondboogvenster aangebracht dat aan weerszijden wordt geflankeerd door drie spaarnissen. Op de begane grond bevinden zich verder enkele stolpvensters en een deur. De overige gevels zijn sober en vlak vormgegeven. Waardering Het KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de beeldbepalende ligging aan de oprijlaan; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel, ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511400
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beerschoten: koetshuis in De Bilt

Beerschoten: landhuis

Utrechtseweg 70
De Bilt
Beerschoten. Landhuis, in zijn vorm (vierkant middendeel met lagere zijvleugels) uit de eerste decennia van de 19e eeuw daterend, maar na ee..

Beerschoten: hoofdgebouw

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HOOFDGEBOUW onderdeel 1 (Beerschoten). Het symmetrisch ingedeelde buitenhuis uit 1890-1891 is in eclectische stijl op de plaa..

Beerschoten: historisch tuin- en parkaanleg

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG onderdeel 2. De buitenplaats kenmerkt zich enerzijds door het gaaf bewaarde achttiende-eeuwse..

Beerschoten: toegangspijlers

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving TOEGANGSPIJLERS onderdeel 3. Bij de toegangslaan twee acht- of negentiende-eeuwse natuurstenen pijlers met eenvoudige profile..

Beerschoten: ijskelder

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving IJSKELDER onderdeel 4. Ten noordoosten van het hoofdgebouw in de parkaanleg gelegen bakstenen ijskelder met een koepelgewelf ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beerschoten: koetshuis in De Bilt

Foto's (1)