Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beerschoten: ijskelder in De Bilt

Tuin Park Landgoed

De Holle Bilt 2
3732HM De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van Beerschoten: ijskelder

Omschrijving IJSKELDER onderdeel 4. Ten noordoosten van het hoofdgebouw in de parkaanleg gelegen bakstenen ijskelder met een koepelgewelf dat met aarde is overdekt. Voorheen bevond zich boven in dit gewelf een ronde vulopening die thans is dichtgemetseld. De ijskelder ligt gedeeltelijk onder het maaiveldniveau en heeft een ronde plattegrond. De getoogde ingang (oorspronkelijk met voorpartaal) wordt met een metalen hek afgesloten. Bouwjaar in het begin van de negentiende eeuw. Waardering De IJSKELDER is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511398
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beerschoten: ijskelder in De Bilt

Beerschoten: hoofdgebouw

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HOOFDGEBOUW onderdeel 1 (Beerschoten). Het symmetrisch ingedeelde buitenhuis uit 1890-1891 is in eclectische stijl op de plaa..

Beerschoten: historisch tuin- en parkaanleg

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG onderdeel 2. De buitenplaats kenmerkt zich enerzijds door het gaaf bewaarde achttiende-eeuwse..

Beerschoten: toegangspijlers

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving TOEGANGSPIJLERS onderdeel 3. Bij de toegangslaan twee acht- of negentiende-eeuwse natuurstenen pijlers met eenvoudige profile..

Beerschoten: brug

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving BRUG onderdeel 5. Ter zijde van het huis een negentiende-eeuwse (XIXb) bakstenen boogbrug met natuurstenen randen en ingemets..

Beerschoten: landhuis

Utrechtseweg 70
De Bilt
Beerschoten. Landhuis, in zijn vorm (vierkant middendeel met lagere zijvleugels) uit de eerste decennia van de 19e eeuw daterend, maar na ee..

Kaart & Routeplanner