Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beerschoten: hoofdgebouw in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

De Holle Bilt 2
3732HM De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1890-1891


Beschrijving van Beerschoten: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW onderdeel 1 (Beerschoten). Het symmetrisch ingedeelde buitenhuis uit 1890-1891 is in eclectische stijl op de plaats van een voorganger gebouwd. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een hoog vierkant corps de logis (souterrain en twee bouwlagen) en twee lagere zijvleugels. De drie bouwdelen zijn apart overkapt door met gesmoorde kruispannen gedekte afgeplatte schilddaken, die zijn voorzien van een ijzeren crête. De muren zijn rood gesausd en hebben gepleisterde hoekblokken. In de rondgaande plint van gepleisterde rusticablokken en hardstenen banden zijn de kelderlichten aangebracht. De hoofdingang bevindt zich in de noordoostgevel. Een brede trap leidt naar een ingangsportiek van vier Toscaanse zuilen onder een hoofdgestel waarop het balkon met hardstenen balustrade rust. Een grote driedelige vensterpartij met dubbele deuren opent op het groene balkon. Aan weerszijden van de hoofdingang bevindt zich een vensteras met een omlijst rondboogvenster en een omlijst venster met driehoekig fronton. De achtergevel van het corps de logis is zowel op de verdieping als op de bel-etage over de gehele breedte voorzien van een balkon, dat respectievelijk rust op gietijzeren en natuurstenen zuilen. Boven de rondomlopende kroonlijst van het corps de logis staat een balustrade die door twee Toscaans gedetailleerde dakkapellen en hoekpijlers wordt onderbroken. De hoekpijlers zijn voorzien van gegoten vazen, die terugkomen aanweerszijden van de bordestrap voor de ingangspartij (inscriptie: L. Schutz Zeist). De gevels van de zijvleugels zijn identiek: op de bel-etage zijn twee vensters aangebracht in een klassieke omlijsting van pilasters, kroonlijst met mozaiekwerk en een balustrade. In de mezzanino, die eveneens is versierd met mozaiekwerk, twee bolkozijnen. Tegen de noordwestgevel een vijfzijdige prieelvormige uitbouw ter hoogte van het souterrain. Hierop bevindt zich een balkon dat overdekt wordt door een zinkel koepeldak steunend op ranke gietijzeren kommen. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de neo-renaissancistische schouw in de hal. Waardering Het HOOFDGEBOUW (Beerschoten) is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving in eclectische stijl uit 1890-1891; - als representatief voorbeeld van eclectische bouwkunst uit de 19de eeuw; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511394
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Beerschoten
Landhuis op het landgoed
Landhuis op het landgoed
Locatie De Bilt, Utrechtseweg 70/ De Holle Bilt 2 e.o.
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 9575, 511394, 511396, 511397, 511398, 511399, 511400, 511401, 511402, 511403, 511404, 511405
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Beerschoten is een landgoed in de Nederlandse gemeente De Bilt. Diverse delen van het landgoed zijn een rijksmonument waaronder een landhuis, hoofdgebouw, tuinmanswoning, ijskelder, brug en een parkaanleg.

De oorsprong van het landgoed is gelegen in een uithof van het Vrouwenklooster van Oostbroek. Een deel van het huidige landgoed wordt beheerd door Het Utrechts Landschap.

Zie ookMonumenten in de buurt van Beerschoten: hoofdgebouw in De Bilt

Beerschoten: historisch tuin- en parkaanleg

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG onderdeel 2. De buitenplaats kenmerkt zich enerzijds door het gaaf bewaarde achttiende-eeuwse..

Beerschoten: toegangspijlers

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving TOEGANGSPIJLERS onderdeel 3. Bij de toegangslaan twee acht- of negentiende-eeuwse natuurstenen pijlers met eenvoudige profile..

Beerschoten: ijskelder

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving IJSKELDER onderdeel 4. Ten noordoosten van het hoofdgebouw in de parkaanleg gelegen bakstenen ijskelder met een koepelgewelf ..

Beerschoten: brug

De Holle Bilt 2
De Bilt
Omschrijving BRUG onderdeel 5. Ter zijde van het huis een negentiende-eeuwse (XIXb) bakstenen boogbrug met natuurstenen randen en ingemets..

Beerschoten: landhuis

Utrechtseweg 70
De Bilt
Beerschoten. Landhuis, in zijn vorm (vierkant middendeel met lagere zijvleugels) uit de eerste decennia van de 19e eeuw daterend, maar na ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beerschoten: hoofdgebouw in De Bilt

Foto's (1)