Beerschoten: hoofdgebouw in De Bilt

De Holle Bilt 2
3732HM De Bilt

Beschrijving van Beerschoten: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW onderdeel 1 (Beerschoten). Het symmetrisch ingedeelde buitenhuis uit 1890-1891 is in eclectische stijl op de plaats van een voorganger gebouwd. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een hoog vierkant corps de logis (souterrain en twee bouwlagen) en twee lagere zijvleugels. De drie bouwdelen zijn apart overkapt door met gesmoorde kruispannen gedekte afgeplatte schilddaken, die zijn voorzien van een ijzeren crête. De muren zijn rood gesausd en hebben gepleisterde hoekblokken. In de rondgaande plint van gepleisterde rusticablokken en hardstenen banden zijn de kelderlichten aangebracht. De hoofdingang bevindt zich in de noordoostgevel. Een brede trap leidt naar een ingangsportiek van vier Toscaanse zuilen onder een hoofdgestel waarop het balkon met hardstenen balustrade rust. Een grote driedelige vensterpartij met dubbele deuren opent op het groene balkon. Aan weerszijden van de hoofdingang bevindt zich een vensteras met een omlijst rondboogvenster en een omlijst venster met driehoekig fronton. De achtergevel van het corps de logis is zowel op de verdieping als op de bel-etage over de gehele breedte voorzien van een balkon, dat respectievelijk rust op gietijzeren en natuurstenen zuilen. Boven de rondomlopende kroonlijst van het corps de logis staat een balustrade die door twee Toscaans gedetailleerde dakkapellen en hoekpijlers wordt onderbroken. De hoekpijlers zijn voorzien van gegoten vazen, die terugkomen aanweerszijden van de bordestrap voor de ingangspartij (inscriptie: L. Schutz Zeist). De gevels van de zijvleugels zijn identiek: op de bel-etage zijn twee vensters aangebracht in een klassieke omlijsting van pilasters, kroonlijst met mozaiekwerk en een balustrade. In de mezzanino, die eveneens is versierd met mozaiekwerk, twee bolkozijnen. Tegen de noordwestgevel een vijfzijdige prieelvormige uitbouw ter hoogte van het souterrain. Hierop bevindt zich een balkon dat overdekt wordt door een zinkel koepeldak steunend op ranke gietijzeren kommen. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de neo-renaissancistische schouw in de hal. Waardering Het HOOFDGEBOUW (Beerschoten) is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving in eclectische stijl uit 1890-1891; - als representatief voorbeeld van eclectische bouwkunst uit de 19de eeuw; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)