Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen woonhuis in Gorinchem

Woonhuis

Burgstraat 31
4201AA Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 16e eeuw


Beschrijving van Bakstenen woonhuis

Inleiding Bakstenen WOONHUIS, in hoofdzaak daterend uit het midden van de zestiende eeuw. Het pand is gelegen in het beschermde stadsgezicht van Gorinchem op een stedenbouwkundig prominente positie, op de grens tussen de oude stad en de uitbreiding. Samen met het gelijktijdig gebouwde belendende pand op de hoek en het pand aan de overzijde van de straat, "'t Comt al van Godt" de oostelijke entree naar de stad. Omschrijving Het pand bestaat uit begane grond, verdieping en zolderverdieping met vliering. Oorspronkelijk bestond het pand uit een voor- en achterhuis. Het pand is in 1997-1999 grondig gerestaureerd. Daarbij is er voor gekozen het niet-oorspronkelijke pleisterwerk van de gevel te verwijderen. De lijstgevel daarentegen die in de plaats is gekomen van een oorspronkelijke afsluiting uit de bouwtijd, is bij de restauratie gehandhaafd. De voorgevel, is opgetrokken in rode baksteen met ontlastingsbogen boven de vensters, voorzien van gedeeltelijk nog oorspronkelijke zandstenen aanzet- en sluitstenen. Op de begane grond bevindt zich links boven twee hardstenen treden de entree naar het buurpand op nummer 29. Deze constructie is voortgekomen uit een opnieuw scheiden van de panden op nummer 29 en 31, die ooit samengevoegd waren. De winkelpui naast de entree dateert uit 1932. De verdieping telt drie schuiframen met roedeverdeling, de zolderverdieping twee. Boven de eerste verdieping en de zolderverdieping bevinden zich muurankers. De gevel wordt afgesloten door een negentiende-eeuwse lijstgevel met eenvoudige kroonlijst. De achtergevel is in baksteen opgetrokken en bezit ontlastingsbogen boven de houten kozijnen, muurankers en vlechtingen in de tuitgevel. De muren, balklagen en de kap dateren grotendeels uit de zestiende eeuw. De indeling op de begane grond is afgezien van de opgang naar de bovenverdieping, geheel uitgebroken. Van de oorspronkelijke beschildering van het plafond van het achterhuis, voorzien van verschillende sjablonen, is een aantal details bewaard gebleven. Waardering Het WOONHUIS aan de Burgstraat 31 is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische en bouwhistorische waarde als voorbeeld van een in oorsprong zestiende-eeuws woonhuis, met een relatief gaaf bewaarde constructie uit zestiende eeuw en enkele zeldzame interieurelementen zoals de plafondschilderingen in het achterhuis. Het pand bezit bovendien situationele waarde vanwege de ligging aan de voormalige oostgrens van de historische kern van Gorinchem en ensemblewaarde met het naastgelegen pand Burgstraat 33. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511389
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakstenen woonhuis in Gorinchem

Woonhuis voorzien van een classicistische, gepleisterde lijstgevel uit ca. 1800

Burgstraat 33
Gorinchem
Inleiding WOONHUIS omstreeks 1560, gelijktijdig met het belendende pand nr. 31 gebouwd, en aan de Burgstraat voorzien van een classicistisc..

't Coemt al van Godt

Burgstraat 30
Gorinchem
Hoekpand Vismarkt. Rijk versierde renaissance-trapgevel (1563) met natuurstenen banden, geprofileerde waterlijsten, boven de vensters van de..

Woonhuis met verdieping en kapverdieping onder pannen zadeldak, voorzien van een 19e-eeuwse houten winkelpui met pilasters en geprofileerde kroonlijst ..

Burgstraat 7
Gorinchem
In oorsprong 17e eeuws woonhuis met verdieping en kapverdieping onder pannen zadeldak, voorzien van een 19e eeuwse houten winkelpui met pila..

Huis met gepleisterde lijstgevel waartegen pilasters

Vismarkt 10
Gorinchem
Huis met gepleisterde lijstgevel (XIX A), waartegen pilasters. Breedte: vier vensterassen. Schilddak, waarin twee dakvensters met vleugelstu..

Huis met lijstgevel met deuromlijsting door geblokte pilasters

Havendijk 18
Gorinchem
Huis met lijstgevel (XIX) met deuromlijsting door geblokte pilasters. Stoep en stoeppaal. Steen 1854.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakstenen woonhuis in Gorinchem

Foto's (3)