Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentehuis in Waarde

Gebouw

Raadhuisstraat 16
4414AJ Waarde (gemeente Reimerswaal)
Zeeland

Bouwjaar: 1909
Architect: W. Sterk


Beschrijving van Gemeentehuis

Inleiding Gemeentehuis, in 1909 in overgangsarchitectuur gebouwd naar ontwerp van W. Sterk uit Schore, uitgevoerd door aannemer M. Kopmels uit Waarde. Omschrijving Voormalig gemeentehuis, op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit roodbruine baksteen; bogen en gevelbanden in rode strengperssteen; vensterbanken en plintafdekking in rode geglazuurde profielsteen; natuurstenen pilasters en trapje; tegelwerk in boogtrommels. Het pand is één bouwlaag en een kapverdieping hoog. De voorgevel is opgebouwd uit een topgevel met dwarskap (links) en een langsgevel (rechts). De topgevel is op de begane grond voorzien van de ingangspartij en een houten kruiskozijn. De dubbele houten voordeur is voorzien van houtsnijwerk in Art Nouveau motieven en smeedijzeren hekwerk en een gedeeld bovenlicht. De ingangspartij, het kruiskozijn en het muurvlak daar tussenin worden elk afgesloten door een boog van rode strengpersstenen. Deze drie bogen zijn samengevat onder één boog op natuurstenen pilasters, met in de boogtrommel gekleurd tegelwerk met Art Nouveau motieven en het opschrift "Gemeentehuis". In de top een drielichtvenster met rode strengpersstenen boogstenen; getrapt metselwerk langs de gevelrand en een betonnen afdekking van de schuine kanten. Het langsgeveldeel bevat twee houten kruiskozijnen onder getoogde bogen met tegelwerk in de boogtrommels. Fries van rode strengpersstenen en houten geprofileerde bakgoot op houten gootklossen. In het dakvlak boven de langsgevel een dakkapel met afgewolfd dakje, houten gootlijst, dubbel venster en klauwstukken. Nokschoorsteen met rijk metselwerk. De achtergevel bevat onder meer twee vensters samengevat onder een getoogde boog en een gedenksteen met bouwjaar 1909. Het zadeldak tussen topgevels is voorzien van een dwarskap (ter plaatse van de topgevel) aan de voorzijde en gedekt met rode, geglazuurde kruispannen. In het interieur onder meer hal met originele vloer en eenvoudig stucwerk aan het plafond. Waardering Gemeentehuis van algemeen belang vanwege typologische en architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511380
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeentehuis in Waarde

De Hoed

Havenoordseweg 2B
Waarde (Gemeente Reimerswaal)
Korenmolen "de Hoed", Open houten standaardmolen, waarvan het huis is geteerd met witte lijsten, randen om de vensters en de deur.

Terrein met bewoningssporen van het verdronken dorp Valkenisse, kasteel, kerk en kerkhof

-
Waarde (Gemeente Reimerswaal)
Terrein met bewoningssporen van het verdronken dorp Valkenisse, kasteel, kerk en kerkhof daterend uit de Late-Middeleeuwen - Nieuwe Tijd.

Bakstenen woonhuis, gepleisterd aan de plint en rond de voordeur. Aangebouwde schuur met pannen zadeldak en houten topgevellijst. Zomerhuis

Bolwerk 5
Oostdijk (Gemeente Reimerswaal)
Bakstenen woonhuis, gepleisterd aan de plint en rond de voordeur. Tuittopgevel met vlechtingen. Gepleisterde zijgevels en pannen zadeldak. B..

De Rozeboom

Westweg 17A
Krabbendijke (Gemeente Reimerswaal)
Korenmolen "De Rozeboom". Ronde stenen bovenkruier zonder stelling, grondzeiler. 1862.

Dwarspand zonder verdieping onder met pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels

Dorpsstraat 79
Krabbendijke (Gemeente Reimerswaal)
Ingrijpend in 2004-2005 gerestaureerd, grotendeels gereconstrueerd dwarspand zonder verdieping onder met pannen gedekt zadeldak tussen puntg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)