Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kosterij in Middenbeemster

Woonhuis

Middenweg 176
1462HL Middenbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Kosterij

Inleiding Voormalige KOSTERIJ van de Nederlands hervormde gemeente van Beemster, in eclectische trant gebouwd rond 1880 ten zuiden van de 17de-eeuwse Nederlands hervormde kerk. Het object staat aan de oostzijde van de Middenweg en wordt hiervan door een ijzeren tuinhek gescheiden. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde kosterij, annex gemeenschapshuis bestaande uit twee bouwlagen onder dwars schilddak met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een uitgemetselde en bepleisterde plint en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een omgaand hoofdgestel. De symmetrische voorgevel (W) wordt door vier geblokte lisenen verdeeld in drie travee├źn: een centrale travee ter breedte van een vensteras en elk een flankerende travee ter breedte van twee vensterassen. De centrale travee heeft op de parterre een dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht. Deze deur heeft een hardstenen stoep en een geprofileerde omlijsting met kuifstuk. Op de verdieping heeft de centrale travee een getoogd zesruits schuifvenster. Verdieping en parterre worden in de centrale travee gescheiden door een profiellijst. Het verdiepingvenster wordt tot de wisseldorpel geflankeerd door een uitgemetseld gevelvlak met profiellijst. Het verdiepingvenster heeft een wenkbrauw die aansluit op de genoemde profiellijst. De centrale travee wordt afgesloten door een driehoekige houten fronton met rozet. De flankerende travee├źn hebben getoogde zesruits schuifvensters met wenkbrauwen op consoles. De rechterzijgevel (Z) is blind. De linkerzijgevel (N) heeft drie vensterassen, op beide bouwlagen voorzien van zesruits schuifvensters identiek in vorm en omlijsting aan die in de voorgevel. De rechter as (W) op de parterre heeft een paneeldeur met bovenlicht. De deuropening heeft een hardstenen stoep. De achtergevel heeft onregelmatig geplaatste zesruits schuifvensters en paneeldeuren. Waardering Voormalige kosterij in eclectische trant met bijbehorend tuinhek van algemeen belang wegens architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van 19de-eeuwse bouwkunst. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van de 19de-eeuwse bebouwing aan weerszijden van de Middenweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511369
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kosterij in Middenbeemster

Museum Betje Wolff (voormalige Hervormde pastorie)

Middenweg 178
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Hervormde pastorie. Rechthoekig gebouw met schilddak uit 1666 doch in de vorige eeuw voorzien van een nieuwe voorgevel met erker. In dit hui..

Bakstenen huisje onder dwars schilddak

Middenweg 154
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Bakstenen huisje onder dwars schilddak.

Geheel houten huisje onder zadeldak

Middenweg 156
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Geheel houten huisje onder zadeldak.

Bakstenen pand onder schilddak, brandweergarage

Middenweg 150
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Bakstenen pand onder schilddak, brandweergarage.

Middelwijk

Schoolstraat 9
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Rond 1880, in sobere eclectische trant, gebouwde VILLA, genaamd "Middelwijck", gesitueerd aan de westzijde van de Middenweg waar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kosterij in Middenbeemster

Foto's (2)