Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Westbeemster

Boerderij

Rijperweg 32
1464MB Westbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Inleiding Aan zuidzijde van de Rijperweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd in 1863. Bij een restauratie rond 1990 zijn onder meer de stalvensters aan de achterzijde door zesruitsvensters en een dubbele terrasdeur vervangen. Het monumentale karakter is hierdoor niet verstoord. De voorgevel is in een sobere classicistische trant. Omschrijving Op vrijwel vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk aan de achterzijde. De boerderij heeft een schilddak dat boven het staartstuk overgaat in een zadeldak. De kap heeft de noklijn haaks op de straat en wordt gedekt met een zwarte Hollandse pan. Het schilddak heeft aan de voorzijde een vierkante schoorsteen. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met overstek boven de woning (N) en boven de voormalige korte regel (Z). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De goten zijn omgaand in hout. De voorgevel is symmetrisch, telt zes vensterassen en wordt door vier lisenen verdeeld in drie gevelvlakken, elk met twee vensterassen. De nadruk ligt op het middelste gevelvlak (middenpartij), een topgevel met fronton. De risalerende middenpartij heeft twee bouwlagen onder flauw hellend, overstekend en haaks op het schilddak geplaatst zadeldak, bedekt met zwarte Hollandse pan. De middenpartij heeft op parterre en verdieping zesruits schuifvensters. Het fronton heeft een tympaan in rode baksteen. De flankerende gevelvlakken worden elk afgesloten door een houten hoofdgestel en hebben elk twee zesruits schuifvensters, identiek aan de exemplaren in de middenpartij. De linkerzijgevel (O) heeft in het gedeelte van de woning twee zesruits schuifvensters, twee lage keldervensters met diefijzers en een paneeldeur met ijzeren harnas. Het stalgedeelte heeft vier vierkante vierruits vensters. De rechterzijgevel (W) heeft in het gedeelte van de woning een paneeldeur met ijzeren harnas, geflankeerd door een zesruits venster. Het darsgedeelte heeft drie getoogde vensters met gepleisterde omlijsting en ijzeren ramen. Oorspronkelijke onderdelen (of in zelfde vorm vernieuwd) van de achtergevel zijn de darsdeur aan de linkerzijde en een opgeklampte deur met bovenlicht in de geveltop van het staartstuk. Waardering De uit 1863 daterende stolpboerderij met Neo-classicistisch gedetailleerd front is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek gaaf bewaard voorbeeld van 19de-eeuwse boerderijbouw in de Beemsterpolder, waarbij stedelijke architectuur-elementen zijn verwerkt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511368
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Westbeemster

Stolpboerderij

Jisperweg 130
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Aan westzijde van Jisperweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd rond 1875 met eclectische detaillering e..

Kerkzigt

Jisperweg 109
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Stelphoeve met naar rechts uitgebouwd woongedeelte. Boven de bakstenen voorgevel een houten puntgevel met fronton. XIXa.

Hoogerlust

Jisperweg 103
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Hoogerlust. Monumentale bakstenen stelphoeve. De voorgevel was verhoogd door een fronton bekroonde middenpartij, XIX A. Twee gevelstenen, wa..

Boerderij onder hoog schilddak, gepleisterde gevel, dwars achterhuis onder zadeldak met houten toppen, fraai erf waarop aan de westzijde klein, ten de ..

Rijperweg 40
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Boerderij onder hoog schilddak, gepleisterde gevel, dwars achterhuis onder zadeldak met houten toppen, fraai erf waarop aan de westzijde kle..

Stolpboerderij

Rijperweg 16
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Aan noordzijde van de Rijperweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd rond 1885 met elementen van de neo-re..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Westbeemster

Foto's (1)