Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vlijthoeve in Noordbeemster

Boerderij

Middenweg 45
1463HC Noordbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1852


Beschrijving van De Vlijthoeve

Inleiding Aan westzijde van de Middenweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd in 1852 in streek-eigen trant met eclectische details en genaamd "De Vlijthoeve". Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde en deels onderkelderde stolpboerderij onder schilddak, merendeels bedekt met riet, doch in het zuidelijk dakschild met zwarte Hollandse pan. De pannenranden boven de goten zijn ook in zwarte Hollandse pan. De noklijn staat haaks op de weg. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met overstek aan voorzijde (woning; O) en achterzijde (W). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Het muurwerk van de woning heeft een gecementeerde plint. De voorgevel (O) is symmetrisch, telt zes vensterassen en wordt door vier lisenen verdeeld in drie travee├źn, elk met twee vensterassen. De nadruk ligt op de middenpartij, met een topgevel en bestaande uit twee bouwlagen onder flauw hellend, overstekend en haaks op het schilddak geplaatst zadeldak, bedekt met riet en voorzien van rijk bewerkte windveren en gootlijsten. De begane grond van de middenpartij heeft twee getoogde schuifvensters. De verdieping heeft een driedelig kozijn met hoger centraal schuifraam en smalle flankerende ramen onder trapsgewijs oplopende wenkbrauw met middenornament in pleisterwerk. De flankerende gevelvlakken worden elk afgesloten door een houten hoofdgestel en hebben elk twee schuifvensters, identiek aan die in de middenpartij. De linkerzijde (Z) heeft nabij de voorgevel (woning) twee getoogde schuifvensters, een paneeldeur met ijzeren harnas en met bovenlicht, een kleiner zesruits schuifvenster, twee keldervensters en drie getoogde stalvensters ten behoeve van de dars. De rechterzijde (N) is de stalmuur. Evenals in de achtergevel zijn hierin geen oorspronkelijke vensters meer aanwezig. De achterzijde heeft rechts de darsdeur. Waardering De uit 1852 daterende stolpboerderij De Vlijthoeve is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en merendeels gaaf bewaard voorbeeld van midden 19de-eeuwse boerderijbouw in de Beemster, waarbij enkele eclectische details zijn gecombineerd met typisch streek-eigen elementen in vorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511364
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Vlijthoeve in Noordbeemster

Beemsters Wapen

Middenweg 44
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Aan oostzijde van Jisperweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, volgens gevelsteen gebouwd in 1884. De van eclect..

Polderhuis

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Voormalig POLDERHUIS, gesitueerd op de kop (Z) van het complex en voorzien van een dakterras vanwaar men onder meer een overzicht..

Gietijzeren steektrap

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Gietijzeren STEEKTRAP over - en deels in - de Noorddijk leidend naar het polderhuis van de Beemsterpolder. De rechte trap ligt in..

Gietijzeren spijlenhek

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Uit de tweede helft van de 19de eeuw daterende erfafscheiding bij het polderhuiscomplex, bestaande uit een sierlijk tuinhek. Oms..

Voormalige dienstwoning

Noorddijk 22
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Voormalige DIENSTWONING bij het polderhuis van de Beemsterpolder, gesitueerd tussen het aangebouwde polderhuis ter linkerzijde e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)