Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zonnehoek in Noordbeemster

Boerderij

Middenweg 2
1463HA Noordbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1869


Beschrijving van Zonnehoek

Inleiding Aan westzijde van de Middenweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd in 1869 en genaamd Zonnehoek. De voorgevel heeft een zeer sobere classicistische detaillering; voor het overige is de streek-eigen bouwtrant toegepast. Omschrijving Op vrijwel vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt tentdak en met omgaande pannenrand in zwarte Hollandse pan. Het schilddak heeft aan de voorzijde (O) een ronde schoorsteen op vierkante basis. De basis heeft een steen met het jaartal 1869. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met overstek boven de woning (O). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, de houten darswand is gerabat. De goten zijn omgaand in hout. De goot van de rechter zijgevel rust op houten klossen. De voorgevel is symmetrisch, telt zes vensterassen en wordt door vier lisenen verdeeld in drie gevelvlakken, elk met twee vensterassen. De nadruk ligt op het middelste gevelvlak (middenpartij), een topgevel met driehoekig fronton. De middenpartij heeft twee bouwlagen onder flauw hellend, overstekend en haaks op het schilddak geplaatst zadeldak, bedekt met zink. De middenpartij heeft op parterre en verdieping zesruits schuifvensters. Het fronton heeft een tympaan in rode baksteen. De flankerende gevelvlakken worden elk afgesloten door een houten hoofdgestel en hebben elk twee zesruits schuifvensters, identiek aan de exemplaren in de middenpartij. De rechterzijgevel (N) heeft in het gedeelte van de woning een houten paneeldeur met ijzeren harnas en bovenlicht. De deur wordt geflankeerd door twee zesruits schuifvensters. De aangrenzende darswand bestaat uit rabatdelen op een plint in rode baksteen. De darswand heeft drie halfronde houten meerruits stalvensters. De linkerzijgevel (Z) heeft in het stalgedeelte drie oorspronkelijke getoogde ijzeren stalvensters. De achtergevel (W) heeft links de darsdeur met daarnaast (N) een opgeklampte deur met bovenlicht. Rechts daarvan (Z) heeft het muurwerk twee getoogde ijzeren stalvensters, een zesruits schuifvenster en een paneeldeur met vierruits venster en bovenlicht met levensboom. Waardering De uit 1869 daterende stolpboerderij Zonnehoek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van midden 19de-eeuwse boerderijbouw in de Beemster, waarbij sober neo-classicistische details zijn gecombineerd met de streek-eigen bouwtrant en gebruik is gemaakt van baksteen voor het woongedeelte, hout voor het schuurgedeelte, een rieten stolpdak met pannen voet en inwendig een houten vierkantconstructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511362
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zonnehoek in Noordbeemster

Ondermolen O

Molenweg 12
Ursem gem. S (Gemeente Schermer)
Poldermolen van de Schermer. Achtkante binnenkruier, ca. 1635.

Hervormde kerk

West 19
Avenhorn (Gemeente Koggenland)
Hervormde Kerk. Eenschepig kerkje uit 1642, vijfzijdige sluiting; westelijke travee, westgevel en dakruiter van een restauratie in 1914. Jaa..

Toren van de hervormde kerk

West 19
Avenhorn (Gemeente Koggenland)
Toren der Herv. Kerk. Met leien gedekte dakruiter 1914. Mechanisch torenuurwerk van Hörz, circa 1920.

Hervormde kerk

Dorpsweg 24
Oudendijk (Gemeente Koggenland)
Hervormde Kerk. Eenbeukig kerkje met vijfzijdige sluiting en een dakruiter aan de westzijde, gebouwd in 1648 ter vervanging van een 15e eeuw..

Toren

Dorpsweg 24
Oudendijk (Gemeente Koggenland)
Toren. Een houten met leien bekleed dakruitertje.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)