Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hovenberg in Noordbeemster

Boerderij

Jisperweg 19
1463ND Noordbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Hovenberg

Inleiding Aan oostzijde van de Jisperweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, genaamd "Hovenberg" en volgens gevelsteen gebouwd in 1889. De middenpartij heeft twee paar openslaande tuindeuren, een oplossing die buiten Beemster weinig voorkomt. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk aan de achterzijde (O). De boerderij heeft een schilddak dat boven het staartstuk overgaat in een zadeldak. De daken zijn gedekt met een zwarte Hollandse pan, het voorste dakschild heeft een vierkante schoorsteen en een geglazuurde zwarte Hollandse pan. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, waarin op diverse plaatsen de schieters van de muurankers zichtbaar zijn. De goten zijn omgaand in hout. De voorgevel heeft een kroonlijst en is hoger dan de zijgevels. De voorgevel (W) is symmetrisch, heeft een plint in cementpleister, telt zes vensterassen en wordt door vier geblokte lisenen (cementpleister), verdeeld in drie gevelvlakken, elk met twee vensterassen. De nadruk ligt op het middelste gevelvlak (middenpartij). De middenpartij doorsnijdt de kroonlijst en heeft twee bouwlagen onder flauw hellend, overstekend en haaks op het schilddak geplaatst zadeldak met gesneden windveren. De middenpartij heeft op de parterre twee dubbele paneeldeuren (genoemde tuindeuren ) met glaspanelen en getoogde bovenlichten en op de verdieping getoogde T-vensters. Tussen de paneeldeuren bevindt zich de genoemde gevelsteen. De geveltop heeft een klein rond gat in een bossage. De flankerende gevelvlakken hebben elk twee getoogde T-vensters, identiek aan de exemplaren in de middenpartij. De linkerzijgevel (N) heeft in het gedeelte van de woning een T-venster en een paneeldeur met ijzeren harnas en bovenlicht. Het stalgedeelte heeft nog drie oorspronkelijke getoogde ijzeren stalvensters. De rechterzijgevel (Z) heeft in het stalgedeelte nog drie oorspronkelijke getoogde ijzeren stalvensters. De oorspronkelijke delen van de achterzijde (W) zijn links de darsdeur en nabij de aansluiting van het staartstuk een opgeklampte deur met bovenlicht. Het staartstuk is aan de achterzijde nog merendeels oorspronkelijk met in de linker zijmuur (Z) een getoogd ijzeren stalvenster en in de topgevel twee boven elkaar geplaatste opgeklampte deuren met bovenlicht. De deur op de parterre wordt geflankeerd door een getoogd ijzeren stalvenster. De topgevel heeft gladde windveren en een makelaar. Waardering De in eclectische trant gedecoreerde stolpboerderij Hovenberg is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristeik, gaaf bewaard voorbeeld van de laat 19de-eeuwse boerderijbouw in de Beemster, met kenmerkende combinatie van eclectische en streek-eigen details. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511361
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hovenberg in Noordbeemster

't Zaanse Huisje

Oosthuizerweg 25
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Houten huisje met puntgevel. Ingang met bovenlicht en gesneden deur XIXa.

Boschrijk

Jisperweg 29
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving BOERDERIJ bestaande uit, ten dele onderkelderd, villa-achtig voorhuis met eenvoudige stal tegen de achterzijde. Het voorhuis i..

Koetshuis

Jisperweg 29
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd KOETSHUIS, bestaande uit één bouwlaag onder overstekend zadeldak met zwarte kruispan en ges..

Toegangshek op boogbrug in rode baksteen met natuursteen waar de brugpijlers zijn ingelaten

Jisperweg 29
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving TOEGANGSHEK op boogbrug in rode baksteen met natuursteen waar de brugpijlers zijn ingelaten. Het ijzeren hekwerk bestaat uit e..

O.L.V. van Lourdes School

Jisperweg 52
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op L-vormig grondplan opgetrokken KLOOSTER met SCHOOL, waarvan de korte poot van de L het voormalige klooster bevat en de lang..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)