Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Middelwijk in Middenbeemster

Woonhuis

Schoolstraat 9
1462JC Middenbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Middelwijk

Inleiding Rond 1880, in sobere eclectische trant, gebouwde VILLA, genaamd "Middelwijck", gesitueerd aan de westzijde van de Middenweg waarvan het door een sloot wordt gescheiden. Het pand staat op de hoek met de haaks op de Middenweg staande Schoolstraat. De villa werd in oorsprong gebruikt als onderwijzerswoning, vervolgens als burgemeesterswoning en is thans (1995) in gebruik als polderhuis. NB De bescherming richt zich alleen op het hoge rechthoekige bouwvolume op de hoek van Middenweg en Schoolstraat. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde villa bestaande uit twee bouwlagen onder dwars schilddak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de Middenweg. Op de beide nokpunten staat een vierkante schoorsteen. Het schilddak heeft zwarte Hollandse pannen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Ter hoogte van de verdiepingvloer loopt een gepleisterde cordonlijst over de voorgevel en de beide zijgevels. Deze drie gevels worden afgesloten door een hoofdgestel. De achtergevel heeft alleen een kroonlijst. De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterassen met in de middelste as een licht risalerende middenpartij met dubbele paneeldeur voorzien van sierlijke roosters op de parterre, T-vormig schuifvenster op de verdieping en gedecoreerde dakkapel boven de kroonlijst. De overige assen bevatten schuifvensters die evenals de bovenlichten van de paneeldeur afgeronde hoeken aan de bovenzijde hebben. De rechterzijgevel (N) en de linkerzijgevel (Z) zijn in opzet gelijk en hebben elk twee vensterassen met op parterre en verdieping T-vensters, identiek aan de vensters in de voorgevel. De achtergevel gaat merendeels schuil achter aangrenzende bebouwing. Waardering De villa Middelwijck, in sobere eclectische trant, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van voorname 19de-eeuwse eclectische woonhuisarchitectuur op het platteland. De villa heeft ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de 19de-eeuwse bebouwing aan de Middenweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511360
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Middelwijk in Middenbeemster

Voormalige pastorie

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde VILLA - voormalige pastorie - bestaande uit twee bouwlagen onder schilddak met de noklijn ev..

Koetshuis

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd KOETSHUIS van één bouwlaag onder overstekend zadeldak met zwarte geglazuurde Hollandse pan ..

Ingangspartij op boogbrug

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Uit circa 1880 daterende, bij voormalig pastoriecomplex behorende ingezwenkte INGANGSPARTIJ op boogbrug in rode baksteen met n..

Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters

Middenweg 183
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters, eerste helft 19e eeuw. Gemetselde gebosseerde hekpijlers met natuurstene..

Woonhuis

Middenweg 183
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Rond 1880 in ambachtelijke-traditionele eclectische trant gebouwd WOONHUIS met bijbehorend TOEGANGSHEK - thans (1995) in gebruik ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Middelwijk in Middenbeemster

Foto's (1)