Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gietijzeren steektrap in Noordbeemster

Overig

Noorddijk 23
1463PJ Noordbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Gietijzeren steektrap

Inleiding Gietijzeren STEEKTRAP over - en deels in - de Noorddijk leidend naar het polderhuis van de Beemsterpolder. De rechte trap ligt in de centrale as van het polderhuis en dateert mogelijk uit de periode rond 1880. Omschrijving Gedecoreerde gietijzeren steektrap, bestaande uit bordes met aansluitend trapgedeelte van elf treden en een trede hoger plateau. De trap heeft aan beide zijden eenvoudige leuningen met gedecoreerde spijlen en balustervormige pijlers met pijnappelbekroning. De draagconstructie bestaat uit H-profielen. De treden zijn van opengewerkt gietijzer. Waardering De laat-19de-eeuwse ijzeren steektrap over de Noorddijk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische alsook typologische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven polderhuiscomplex van de Beemsterpolder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511355
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gietijzeren steektrap in Noordbeemster

Polderhuis

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Voormalig POLDERHUIS, gesitueerd op de kop (Z) van het complex en voorzien van een dakterras vanwaar men onder meer een overzicht..

Gietijzeren spijlenhek

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Uit de tweede helft van de 19de eeuw daterende erfafscheiding bij het polderhuiscomplex, bestaande uit een sierlijk tuinhek. Oms..

Voormalige dienstwoning

Noorddijk 22
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Voormalige DIENSTWONING bij het polderhuis van de Beemsterpolder, gesitueerd tussen het aangebouwde polderhuis ter linkerzijde e..

Houten schuur

Noorddijk 21
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding De 19de-eeuwse houten SCHUUR bij het polderhuis is het meest noordelijke onderdeel van het polderhuiscomplex en heeft de noklijn ..

Forse stolphoeve, fraai gelegen in een bocht van de weg. Hoge, met geglazuurde pannen gedekte kap; boven de symmetrisch ingedeelde voorgevel een houte ..

Beets 86
Beets (Gemeente Zeevang)
Forse stolphoeve, fraai gelegen in een bocht van de weg. Hoge, met geglazuurde pannen gedekte kap; boven de symmetrisch ingedeelde voorgevel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gietijzeren steektrap in Noordbeemster

Foto's (1)