Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Polderhuis in Noordbeemster

Gebouw

Noorddijk 23
1463PJ Noordbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Polderhuis

Inleiding Voormalig POLDERHUIS, gesitueerd op de kop (Z) van het complex en voorzien van een dakterras vanwaar men onder meer een overzicht kreeg van de poldermolens (verdwenen tegen 1890). Het in sobere neo-classicistische trant uitgevoerde polderhuis is een blokvormig volume onder schilddak dat door hoogte en witte kleur een opvallende positie inneemt aan de noord-oostrand van de Beemsterpolder. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd polderhuis bestaande uit twee bouwlagen onder afgeplat schilddak met zwarte kruispan. Het afgeplatte gedeelte van het schilddak fungeert als dakterras met omgaande houten balustrade. Het muurwerk is witgepleisterd en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een omgaande kroonlijst op consoles. De symmetrisch voorgevel (O) telt vijf vensterassen. De centrale as heeft een omlijste paneeldeur met bovenlicht. Boven de kroonlijst bevindt zich een rechthoekige dakkapel. De overige assen hebben verdiepte zesruits schuifvensters met hardstenen onderdorpels. De centrale ingang heeft een hardstenen stoep van drie treden. De linkerzijgevel (Z) heeft op de parterre een houten serre met verticale vierruits ramen en een dubbele tuindeur (T-profiel). De verdieping heeft twee dubbele terrasdeuren (T-profiel) die toegang geven tot het plat boven de serre. De rechterzijgevel is blind en sluit aan op de aangrenzende dienstwoning. De achtergevel heeft in het midden een deur met bovenlicht en alleen op de verdieping nog twee oorpronkelijke zesruitsvensters. Centraal boven de kroonlijst bevindt zich een rechthoekige dakkapel. Waardering Het in sobere neo-classicistische trant uitgevoerd, 19de-eeuwse polderhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het polderhuiscomplex van de Beemsterpolder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511354
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Polderhuis in Noordbeemster

Gietijzeren steektrap

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Gietijzeren STEEKTRAP over - en deels in - de Noorddijk leidend naar het polderhuis van de Beemsterpolder. De rechte trap ligt in..

Gietijzeren spijlenhek

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Uit de tweede helft van de 19de eeuw daterende erfafscheiding bij het polderhuiscomplex, bestaande uit een sierlijk tuinhek. Oms..

Voormalige dienstwoning

Noorddijk 22
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Voormalige DIENSTWONING bij het polderhuis van de Beemsterpolder, gesitueerd tussen het aangebouwde polderhuis ter linkerzijde e..

Houten schuur

Noorddijk 21
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding De 19de-eeuwse houten SCHUUR bij het polderhuis is het meest noordelijke onderdeel van het polderhuiscomplex en heeft de noklijn ..

Forse stolphoeve, fraai gelegen in een bocht van de weg. Hoge, met geglazuurde pannen gedekte kap; boven de symmetrisch ingedeelde voorgevel een houte ..

Beets 86
Beets (Gemeente Zeevang)
Forse stolphoeve, fraai gelegen in een bocht van de weg. Hoge, met geglazuurde pannen gedekte kap; boven de symmetrisch ingedeelde voorgevel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Polderhuis in Noordbeemster

Foto's (1)