Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige dienstwoning in Noordbeemster

Woonhuis

Noorddijk 22
1463PJ Noordbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Voormalige dienstwoning

Inleiding Voormalige DIENSTWONING bij het polderhuis van de Beemsterpolder, gesitueerd tussen het aangebouwde polderhuis ter linkerzijde en de aangebouwde schuur ter rechterzijde. Gezien de twee paneeldeuren aan de voorzijde is er in oorsprong mogelijk sprake van een dubbele dienstwoning. De, in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerde, 19de-eeuwse dienstwoning staat met de noklijn evenwijdig aan de dijk. Omschrijving Op langgerekt rechthoekig grondplan gebouwde dienstwoning, bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met zwarte pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel telt negen vensterassen, waarvan zes assen zesruits schuifvensters bevatten. Twee assen hebben een paneeldeur met gedeeld bovenlicht en de meest rechtse as (nabij de schuur) heeft een breed driedelig kozijn met dubbele paneeldeur geflankeerd door een smal verticaal venster. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met tandlijst onder de kroonlijst. De beide zijgevels zijn blind. De merendeels gesloten achtergevel heeft vijf onregelmatig geplaatste vensters, merendeels van ongelijke vorm en grootte. De achtergevel heeft een eenvoudige gootlijst, het dakschild hierboven heeft een kleine kapel. Waardering De 19de-eeuwse dienstwoning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het polderhuiscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511353
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige dienstwoning in Noordbeemster

Houten schuur

Noorddijk 21
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding De 19de-eeuwse houten SCHUUR bij het polderhuis is het meest noordelijke onderdeel van het polderhuiscomplex en heeft de noklijn ..

Polderhuis

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Voormalig POLDERHUIS, gesitueerd op de kop (Z) van het complex en voorzien van een dakterras vanwaar men onder meer een overzicht..

Gietijzeren steektrap

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Gietijzeren STEEKTRAP over - en deels in - de Noorddijk leidend naar het polderhuis van de Beemsterpolder. De rechte trap ligt in..

Gietijzeren spijlenhek

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Uit de tweede helft van de 19de eeuw daterende erfafscheiding bij het polderhuiscomplex, bestaande uit een sierlijk tuinhek. Oms..

Forse stolphoeve, fraai gelegen in een bocht van de weg. Hoge, met geglazuurde pannen gedekte kap; boven de symmetrisch ingedeelde voorgevel een houte ..

Beets 86
Beets (Gemeente Zeevang)
Forse stolphoeve, fraai gelegen in een bocht van de weg. Hoge, met geglazuurde pannen gedekte kap; boven de symmetrisch ingedeelde voorgevel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)