Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten schuur in Noordbeemster

Gebouw

Noorddijk 21
1463PJ Noordbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Houten schuur

Inleiding De 19de-eeuwse houten SCHUUR bij het polderhuis is het meest noordelijke onderdeel van het polderhuiscomplex en heeft de noklijn haaks op de noklijnen van de aangrenzende dienstwoning en het polderhuis van de Beemsterpolder. De noklijn staat daarmee haaks op de dijk. Het houtskelet en de vloer bevatten onderdelen die van poldermolens afkomstig zijn. De schuur werd gebruikt als reparatiewerkplaats voor onderdelen van poldermolens. Omschrijving Houten SCHUUR, haaks aansluitend op de dienstwoning van het polderhuiscomplex, gebouwd op rechthoekig grondplan en bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met zwarte pan. De schuur heeft een houtskelet met gerabatte buitenwanden. De geveltoppen hebben elk verticaal beschot, gladde windveren en een makelaar. De voorgevel heeft in het gerabatte deel twee zestienruits vensters, de geveltop heeft een driedelig (T-vormig) kozijn met centrale transportdeur (opgeklampt) en een flankerend twaalfruitsvenster. De linkerzijgevel heeft vier zestienruitsvensters en een paneeldeur met bovenlicht tussen het eerste en tweede venster vanaf de aansluiting met de dienstwoning. De rechterzijgevel heeft nog drie zestienruits vensters, waarvan twee aan de Beemsterzijde van de aanbouw. De achtergevel heeft in het gerabatte deel een zestienruitsvenster en een opgeklampte deur en in de geveltop een centraal geplaatste deur (opgeklampt). Waardering De 19de-eeuwse houten schuur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het polderhuiscomplex van de Beemsterpolder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511352
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten schuur in Noordbeemster

Voormalige dienstwoning

Noorddijk 22
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Voormalige DIENSTWONING bij het polderhuis van de Beemsterpolder, gesitueerd tussen het aangebouwde polderhuis ter linkerzijde e..

Polderhuis

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Voormalig POLDERHUIS, gesitueerd op de kop (Z) van het complex en voorzien van een dakterras vanwaar men onder meer een overzicht..

Gietijzeren steektrap

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Gietijzeren STEEKTRAP over - en deels in - de Noorddijk leidend naar het polderhuis van de Beemsterpolder. De rechte trap ligt in..

Gietijzeren spijlenhek

Noorddijk 23
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Uit de tweede helft van de 19de eeuw daterende erfafscheiding bij het polderhuiscomplex, bestaande uit een sierlijk tuinhek. Oms..

Forse stolphoeve, fraai gelegen in een bocht van de weg. Hoge, met geglazuurde pannen gedekte kap; boven de symmetrisch ingedeelde voorgevel een houte ..

Beets 86
Beets (Gemeente Zeevang)
Forse stolphoeve, fraai gelegen in een bocht van de weg. Hoge, met geglazuurde pannen gedekte kap; boven de symmetrisch ingedeelde voorgevel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten schuur in Noordbeemster

Foto's (1)