Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek tot de begraafplaats, behorend bij het religieuze complex Johannes de Doper en gelegen op het westelijk deel van het complex in Westbeemster

Graf Begraafplaats

Jisperweg 56
1464NG Westbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Toegangshek tot de begraafplaats, behorend bij het religieuze complex Johannes de Doper en gelegen op het westelijk deel van het complex

Inleiding TOEGANGSHEK tot de begraafplaats, behorend bij het religieuze complex Johannes de Doper te Westbeemster en gelegen op het westelijk deel van het complex, daterend uit omstreeks 1880. Omschrijving Rijk versierd ijzeren toegangshek tot de begraafplaats. De hekpijlers zijn ieder samengesteld uit twee stijlen waartussen horizontale en gebogen spijlen zijn aangebracht voor de verstijving. In de top van de linker pijler staat de spreuk "HEDEN IK" en op de andere pijler "MORGEN GIJ". De pijlers dragen een boog met de spreuk "ZALIG DE DOODEN DIE IN DEN HEER STERVEN". De boog wordt bekroond door een latijns kruis. De spijlen van het hekwerk worden bekroond door versierde pijlpunten. Waardering Het toegangshek tot de katholieke begraafplaats is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch functioneel onderdeel van het St Jan de Doper-complex en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een smeedijzeren begraafplaatshek uit het vierde kwart van de 19de eeuw met toepasselijke spreuken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511346
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek tot de begraafplaats, behorend bij het religieuze complex Johannes de Doper en gelegen op het westelijk deel van het complex in Westbeemster

Pastorie

Jisperweg 56
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1880, waarschijnlijk naar ontwerp van H. Bijvoets. De pastorie is door middel van een eenlaags-tusseneind ..

Prieel

Jisperweg 56
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding PRIEEL, daterend uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in de voortuin van de pastorie. Het prieel is gesitueerd vóór de aansl..

IJzeren tuinhek

Jisperweg 56
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding HEKWERK rond de voortuin en deels rond de pastorie van het religieuze complex Johannes de Doper te Westbeemster, daterend van oms..

Johannes de Doper

Jisperweg 55
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Rooms-katholieke KERK, gewijd aan Johannes de Doper en gebouwd in 1878-1879 naar ontwerp van H. Bijvoets in Neo-gotische trant. ..

O.L.V. van Lourdes School

Jisperweg 52
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op L-vormig grondplan opgetrokken KLOOSTER met SCHOOL, waarvan de korte poot van de L het voormalige klooster bevat en de lang..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)