Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prieel in Westbeemster

Tuin Park Landgoed

Jisperweg 56
1464NG Westbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1875-1899


Beschrijving van Prieel

Inleiding PRIEEL, daterend uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in de voortuin van de pastorie. Het prieel is gesitueerd vóór de aansluiting van de pastorie en de kerk, dus in de noordwesthoek van de voortuin. Omschrijving Houten prieel opgetrokken op rechthoekig grondplan en bestaande uit een constructie van houten stijl- en regelwerk dat een zadeldak draagt met bitumineuze dakbedekking (oorsprong lei). Het zadeldak heeft houten chalet-achtige overstekken met nok- en hoekmakelaars. Het stijl- en regelwerk is aan drie zijden (de korte zijden en één lange zijde) betimmerd met latten, geplaatst onder een hoek van 45 graden. De lange voorzijde van het prieel is vrijwel geheel open en heeft een omlijsting van opengewerkt houtwerk. Waardering Het laat-19de-eeuwse prieel is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als toegevoegd onderdeel van het St Jan de Doper-complex en is van typologisch belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in chalet-achtige trant gebouwd prieel uit het vierde kwart van de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511344
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prieel in Westbeemster

Pastorie

Jisperweg 56
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1880, waarschijnlijk naar ontwerp van H. Bijvoets. De pastorie is door middel van een eenlaags-tusseneind ..

IJzeren tuinhek

Jisperweg 56
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding HEKWERK rond de voortuin en deels rond de pastorie van het religieuze complex Johannes de Doper te Westbeemster, daterend van oms..

Toegangshek tot de begraafplaats, behorend bij het religieuze complex Johannes de Doper en gelegen op het westelijk deel van het complex

Jisperweg 56
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding TOEGANGSHEK tot de begraafplaats, behorend bij het religieuze complex Johannes de Doper te Westbeemster en gelegen op het westeli..

Johannes de Doper

Jisperweg 55
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Rooms-katholieke KERK, gewijd aan Johannes de Doper en gebouwd in 1878-1879 naar ontwerp van H. Bijvoets in Neo-gotische trant. ..

O.L.V. van Lourdes School

Jisperweg 52
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op L-vormig grondplan opgetrokken KLOOSTER met SCHOOL, waarvan de korte poot van de L het voormalige klooster bevat en de lang..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prieel in Westbeemster

Foto's (1)